BiHPolitika

Sud BiH odlučio: Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru

Sud BiH prihvatio je prijedlog državnog Tužilaštva te Fahrudinu Radončiću, lideru SBB-a i delegatu u Domu naroda Parlamenta BiH, odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor, prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

– Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je Radončić počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem  opisanih radnji ukoliko se nađe  na slobodi.

Razgovori i poruke

Radončić se, kao što je poznato tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Ročište za određivanje pritvora u srijedu je, podsjećamo, trajalo skoro šest sati i okončano je kasno sinoć.

Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i zamjenik glavnog državnog tužioca (sa kojim su u timu Miroslav Janjić i Emir Neradin) pročitao je više od 120 stranica, uglavnom, presretnutih razgovora te poruka.
U istom predmetu, podsjećamo, osumnjičeni su i Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, te Bilsena Šahman, a koji su ranije uhapšeni i pritvoreni. Oni se terete za pritisak na Azru Sarić, nekadašnju djevojku Ramiza Delalića Ćele, svjedokinju u slučaju koji se pred sudom na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.
Radončića Tužilaštvo BiH smatra za nalogodavca Dautbašiću i Šahman da izdejstvuju promjenu iskaza Sarićeve, odnosno terete ga da je organizator grupe koja je imala za cilj uticati na svjedokinju kako ona u svom iskazu ne bi spomenula lidera SBB-a.

Među pročitanim prisluškivanim razgovorima su oni vođeni između Radončića, Dautbašića i Šahman, ali i konverzacija Radončić – lider SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, te razgovor između Radončića i Safeta Oručevića, nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, koji je vođen prije samo nekoliko dana, a u kojem Radončić poručuje da “Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo, to će biti veliki šok”.

U tom razgovoru Radončić je najavio da će organizirati vanrednu press konferenciju na koju će dovesti ženu i djecu Ramiza Delalića Ćele i Nedžada Ugljena, a potom pokazati dokaze o naručiocima njihovog ubistva, te kao organizatore naveo Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
Pročitani su i razgovori između Radončića i doktora Emira Talirevića, koji ga moli da se objavi afirmativni tekst u Dnevnom avazu o Sebiji Seki Izetbegović, Bakirovoj supruzi i direktorici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.
”Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po dana, koliko mi pakuje Keljmendija, ide kontraofanziva”, kazao je u tom razgovoru Radončić, ali i konstatovao da je Sarićeva nevažan svjedok, te najavio kako se više neće braniti na krivičnom, nego na političkom terenu.
Zatim kaže: ”Oni tri mjeseca zloupotrebljavaju koaliciju, pakuju mi, misle da sam glupan, da ne znam šta rade, a ne znaju da će im se sada sve vratiti”.

Radončićevi advokati Dragan Barbarić i Vasvija Vidović, na samom početku ročištu su zatražili izuzeće tužitelja Bože Mihajlovića i iznijeli primjedbu da su prije ročišta dobili obimnu dokumentaciju koju nisu mogli stigli proučiti. No, sutkinja Tatjana Kosović ih je podsjetila da o izuzeću tužitelja odlučuje glavni državni tužitelj Goran Salihović.
Nakon ročišta, Barbarić se obratio novinarima, kazavši da je sve što je sprovedeno učinjeno mimo zakona, te da je Tužilaštvo iznijelo niz ”pravnih nelogičnosti”.

– Tužitelj Mihajlović je Radončića u jednom danu osumnjičio za tri radnje koje su okarakterisane kao krivično djelo. Uhapse čovjeka po jednom osnovu, pa onda tokom dana dodaju drugu, pa treću. Mi smo imali samo dva i po sata da se pripremimo za ovo ročište, time su nam povrijeđena osnovna prava na odbranu, rekao je Barbarić i naglasio da je odbrana predložila umjesto pritvora, mjere zabrane kojima se tužilac usprotivio.

Politička montaža

Vidović je kazala da je politička montaža očita, te ustvrdila da ”neko od državnika stoji iza tužitelja Mihajlovića i diktira cijeli proces”. Na pitanje novinara o kome se radi, nije željela odgovoriti.

Odbrana se i na ročištu više puta požalila na rad Tužilaštva, a posebno se osvrnula na naknadno uvršteno krivično djelo koje se odnosi se na imenovanje Nermane Hadžijahić za ambasadora u Sloveniji. Ona je imenovana za ambasadoricu 12. januara, na prijedlog Bakira Izetbegovića na sjednici Predsjedništva BiH održanoj samo nekoliko sati prije ročišta u Sudu BiH o pritvoru Dautbašiću i Šahman. Tužilac Mihajlović je na tom ročištu ustvrdio, na osnovu prisluškivanih razgovora, da je do ovog imenovanja došlo tako što je Dautbašić obećao njenom suprugu Zijadu Hadžijahiću za nju ambasadorsku poziciju. Zauzvrat je očekivao njegov angažman na zaustavljanju istrage protiv njega.

Sudu se obratio i osumnjičeni Radončić te pojasnio kako je došlo do imenovanja Hadžijahić.

– U ponedjeljak sam se sastao sa Izetbegovićem. Dao sam mu njen CV. On je sutradan javio da je sve završeno. Da pojasnim, lideri dvije koalicije moraju dati suglasnost o imenovanju ambasadora neke zemlje. Takva je procedura, kazao je Radončić.

Što se tiče slučaja Keljmendi, Radončić je kazao da se s tim nosi od 2009. godine, te da nikad nije preduzeo niti jednu ilegalnu radnju u tom predmetu, pa ni ovu vezanu za Sarićevu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close