Stvoreni uslovi za raspodjelu 100 miliona maraka Elektroprenosa

Upravni odbor Elektroprenosa BiH izabrao je na sjednici u Banjaluci pet izvršnih direktora, koji će uz generalnog direktora Matana Žarića, kojeg su krajem prošle godine imenovale entitetske vlade, činiti upravu Elektroprenosa BiH.

Za izvršnog direktora za rad i održavanje izabran je Cvjetko Žepinić. Izvršni direktor za investicije biće Alaudin Alihodžić, a finansija Mila Bule. Funkciju izvršnog direktora za pravo obavljaće Nedžad Mumić a izvršni direktor za kadrove biće Vinko Đurašin.

“Na prvoj sjednici skupštine akcionara ova imena se potvrđuju i tada ide upis, a nakon toga možemo ljude već početi uvoditi u posao. Sjednica UO je zakazana za narednu srijedu na kojoj će biti potvrđivanje izvršnih direktora, odluka o raspodjeli dobiti, planovi i ostalo. Poslije toga možemo sazvati skupštinu za nekih deset dana”, potvrdio je Žarić nakon sjednice.

Izboru uprave prethodili su višemjesečni pregovori između entitetskih vlada koje su dogovorile u januaru u Briselu raspodjelu sa računa Elektroprenosa BiH oko 100 miliona maraka. Taj novac bio je sporan jedno vrijeme zbog protivljenja međunarodnih predstavnika s obzirom da je u osnivačkim aktima Elektroprenosa BiH definisano da deset godina sredstva od dobiti neće biti korišćena a to znači do 2016. godine.

Jagma entiteta oko državnog novca

Premijerka RS Željka Cvijanović kaže da će sada novac biti dostupan entitetima. “Mi sada govorimo o nekih 98 miliona maraka, s tim što će ona razlika biti naknadno raspodjeljena. To više nije ni bitno već je bitno da se preuzimaju one radnje koje se odnose i na investiranje i na raspodjelu dobiti a to znači funksionisanje sistema”.

Međutim, novac je najbitniji u cijeloj priči s obzirom da je tih 100 miliona maraka planirano u budžetima entiteta i da bez njih nema servisiranja tekućih potreba, što je ionako upitno s obzirom da se još čeka konačan rasplet situacije sa MMF-om. Dom naroda Parlamenta BiH je prije nekoliko dana, nakon višemjesečne opstrukcije, usvojio izmjene Zakona o elektroprenosu BiH kojim se praktično omugućava raspodjela novca prije isteka desetogodišnjeg roka. Tada je opozicija bila kategorična u ocjeni da vlasti žele da prigrabe novac za krpljenje budžetskih rupa.

“Pokušaće da kupe nešto vremena u toku koga bi razvili ponovo međunacionalnu mržnju i podjelili taj novac od Elektoprenosa BiH”, rekao je Ognjen Tadić (SDS) nakon sjednice Doma naroda prije par dana.

Lider PDP-a i član Doma naroda Mladen Ivanić takođe smatra da je ovo iznuđen novac. “To što umjesto u investicije i razvoj vlast troši novac za pokriće vlastitih promašaja, to je bruka za ovaj narod.”

Bošnjački delegati u Domu naroda ranije su zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa od Ustavnog suda ali je sud odbio takav zahtjev.

Izmjenjen pravilnik o priključku

Zbog nemogućnosti ranijeg dogovora preko 300 miliona maraka stoji neiskorišteno na računu Elektroprenosa. Rad ove komapnije plaćaju svi građani BiH preko računa za električnu energiju u koju je ukalkulisana tarifa za prenos. Predsjednik Upravnog odbora Elektroprenosa Branko Baroš rekao je da je uprava usvojila plan o zapošljavanju 90 stručnjaka ali i izmjenila pravilnik o priključku. “Kompanija to do sada nije imala. Preko toga će se sticati dalji prihodi u narednom periodu. Pravilnikom o priključku definisano je na koji način i koja je cijena priključka na elektromrežu. To neće imati uticaja na povećanje cijena električne energije prema građanima”.

Na računu Elektoprenosa nalazi se oko 330 miliona marka koje su na raspolaganju za investicije. Od tog iznosa, već je dogovoreno da oko 100 milona bude raspodijeljeno entitetima, za šta je bilo neophodno formiranje uprave kompanije s obzirom da ona jedina može raspolagati novcem.

Izvor: Deutsche Wele

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close