Stručnajci FIFA-e: Najbolji Mundijal dosad

Na dosadašnjih 56 utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu postignuta su 154 gola. Mundijal je po mnogim statističkim podacima jedan od najboljih dosad.

Razlog je kombinacija odličnih napadača, boljeg trenerskog rada, pripremljnst igrača, kao i novih pravila, mišljenja su nogometni stručnjaci.

– Ovo prvenstvo je jedno od najboljih što se tiče kvaliteta nogometa i zabave – smatra dugogodišnji trener Gerard Houllier.

Nekadašnji nigerijski reprezentativac i Sunday Oliseh dodaje :

– Zaista sam iznenađen kvalitetom igre.

Do kraja Mundijala ostalo je još osam utakmica, statistika bilježi da je u prosjeku po utakmici postignuto 2,8 golova, a do kraja bi mogao biti oboren dosadašnji rekord sa SP 1998. kada je postignut 171 gol.

Houllier i Oliesh, oba članovi Tehničkog odjela FIFA-e, smatraju da je prvenstvo tako zanimljivo i uspješno zbog više faktora.

Prvi je da u Brazilu igra generacija izuzetnih napadača, koja marljivo trese protivničke mreže i oduševljava izuzetnim golovima. Jedan od razloga je da većina ekipa igra s dva ili tri napadača, a ne više s jednim, kako je bilo uobičajeno u prošlosti.

Drugi važan razlog je tempo igre. Houllier smatra da je ovo SP najbrže dosad.

Oliseh je prije početka SP-a govorio da će igrači zbog toplog i vlažnog podneblja u Brazilu morati čuvati energiju, ali to nije tako.

– Gladam utakmice s neprestanim trčanjem s jedne na drugu stranu, s puno kombibacija i trke – kazao je Oliseh.

Navedeni dvojac pohvalio je pravila FIFA-e, s kojim se favorizira napadački nogomet i štite zvijezde.

Dešavanjima na SP-u impresioniran je prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter.

– Ja sam veoma sretan čovjek. To je uspjeh države. Želim da pohvalim ljude u Brazilu, prihvatili su SP. Držimo pesnice da i posljednje utakmice prođu u takvoj atmosferi – kazao je Blatter.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close