Dr. Ramadan: Ako tražimo pravednost prema sebi, moramo biti pravedni prema drugima!

Pravednost tražimo za sebe, ali je put ka tome pravednost prema drugima, naveo je dr. Tarik Ramadan u petom nastavku svojih Ramazanskih hronika, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Dr. Ramadan u svojoj video poruci govori o pravdi i pravednosti, te podsjeća na događaj iz života Muhammeda a.s.,o kojem je on obavijestio svoje prijatelje i sljedbenike.

– Danas ćemo se prisjetiti događaja prije same objave, a koji je imao značaj i kada je Muhammed a.s. postao Poslanik. Jednog dana prisustvovao je veoma važnom sastanku u kući Abdullaha ibn Džudana, uglednog Mekelije. Na njemu se govorilo o slučaju jednog trgovca koji je došao u Meku, a sve ima veliku pouku za nas – naveo je.

Dr. Ramadan je spomenuo poznati događaj iz djetinjstva Muhammeda a.s., u predislamskoj Meki kada je jedan trgovac koji je došao iz Jemena bio oštećen. Robu je predao jednom imućnom Mekeliji, ali je ovaj odbio platiti računajući da ovaj stranac neće moći ostvariti svoje pravo. Međutim, nije bilo tako.

– Za tog čovjeka nije bilo nikoga ko bi se zauzeo za njegov slučaj, nije bilo, kako bi danas rekli nekoga ko bi lobirao za njega. Ali, Abdullah ibn Džudan je sazvao sve vođe plemena i predložio da urade nešto po tom pitanju. Tada je odlučeno da svako ko dođe u Mekku bude pravedno tretiran. Formiran je Savez pravednih. Odlučeno je da pravda i pravedno ponašanje treba da bude zastupljeno bez obzira na pripadnost nekom specifičnom plemenu – kaže dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, kada je kasnije nakon Poslanstva, Muhammed a.s. upitak o tom događaju rekao da ne bi ništa mijenjao u toj odluci, te da bi se i tad odazvao Savezu pravednih.

– Tako nam je svim muslimanima poslao tri važne poruke. Prva je da pravda znači svjedočenje da pripadamo monoteističkoj tradiciji Ibrahima a.s. Druga, da sve dobre stvari koje su bile prije nas potvrđujemo i prihvatamo. Ne moramo sve graditi od nule, kako i Kur´an kaže: „Poslali smo te da upotpuniš dobro ponašanje.“ Treća poruka se odnosi na to da, koliko god se trudili da budemo fer i pravedni prema sebi, trebamo biti pravedni i prema drugima. To je poruka islama. Dok postiš treba da daješ i budeš pravedan prema drugima, jer je to način da budeš pravedan i prema samom sebi – kaže dr. Ramadan, zaključujući svoju Ramazansku hroniku riječima: I ne zaboravite reći onima koje volite da ih volite!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close