Strane investicije u BiH u oštrom padu, prisutan i odliv kapitala

Prema revidiranim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH strana direktna ulaganja (SDU) u drugom kvartalu 2014. godine iznose 19,18 miliona KM, podaci su iz informacije Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Ukupna ulaganja u prvom polugodištu 2014. godine iznosila su 54,47 miliona KM što je manje za 67,1% nego u istim periodu u prošle godine.
Najveća ulaganja u ovom periodu su u „UniCredit Leasing“ d.o.o. Sarajevo, “NLB Leasing” d.o.o. Sarajevo, „Interkonzum“ d.o.o. Sarajevo te „Rudnik krečnjaka Vijenac“d.o.o. Lukavac.
Najveća povlačenja tj. smanjenje kapitala su kod firmi „Delta Real Estate“ d.o.o. Banja Luka i „Argeta“ d.o.o Sarajevo.
Od događaja koji će imati uticaja na strane direktne investicije, treba spomenuti da je 28.03.2014. godine agencija za ocjenu kreditnog rejtinga „Standard & Poor’s“ potvrdila je Bosni i Hercegovini suvereni kreditni rejting „B sa stabilnim izgledima“, navodi se u informaciji.
Treba napomenuti da izvještaji o stranim investicijama koje objavljuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sadrže samo podatke o investiranju iz sudskih registara, a punu sliku o investicijama daju podaci koje prikuplja Centralna banka BiH.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close