-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleZdravlje

Stiže nam toplotni udar, temperatura do 38 stepeni

PRIPREMITE SE

U Republici Srpskoj ove sedmice biće sunčano, veoma toplo i sparno vrijeme naročito u četvrtak i petak, 22. i 23. juna kada će temperatura dostići i 38 stepeni Celzijusovih, rekao je pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za meteorologiju Dejan Supić.

Visoku temperaturu uslovilo je jačanje jačanje grebena uz priliv toplog vazduha sa sjevera Afrike, a u prizemlju polje visokog vazdušnog pritiska – rekao je Supić, dodajući da ljeto ove godine počinje u srijedu 21. juna u 16.59.

On je rekao da će u dane vikenda, 24. i 25. juna doći do promjene vremena, što će usloviti uglavnom lokalne pljuskove praćene grmljavinom i pad temperature vazduha za osam do 10 stepeni.

Prema njegovim riječima, narednih danas biće povoljni uslovi za obavljanje aktuelnih poljoprivrednih radova na otvorenom, a i biometorološka prognoza uglavnom će biti povoljna kod većine ljudi.

– Prema trenutnim prognostičkim modelima od 26. juna do 2. jula očekuje se sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost, s tim što se u poslijepodnevnim časovima očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, naročito u višim i planinskim predjelima – rekao je Supić.

On je naveo da će temperature vazduha imati vrijednosti od 20 do 22 stepena u višim, a u nižim predjelima između 26 i 30 stepeni.

Supić je rekao da su toplotni uslovi u prethodnih sedam dana bili uglavnom povoljni za razvoj kako ozimih, tako i jarih uslova, kao i za zrenje povrća i ranog voća.

– Sredinom prošle sedmice nestabilno vrijeme, naročito na istoku Hercegovine, obilnije padavine nisu pogodovale povrću i ranom voću, a ometale su kosidbu livada i pašnjaka. Česta pojava kiše uz optimalnu temperaturu odgovarala je i pojavi biljnih bolesti – rekao je Supić.

Prema njegovim riječima, vremenski uslovi pogodovali su razvoju plamenjače na krompiru, a kod voćarskih kultura stvoreni su uslovi za razvoj plamenjače, crne truleži i pepelnice na vinovoj lozi.

Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close