-TopSLIDEBiHPolitika

Odluke visokog predstavnika ne moraju biti objavljene u entitetskim glasilima da bi stupile na snagu

Odluke visokog predstavnika ne moraju biti objavljene u entitetskim glasilima da bi stupile na snagu, tvrdi pravni stručnjak Enver Išerić, komentirajući najavljeni Zakon o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Rs.

“Narodna skupština entiteta Republike srpske panira donošenje zakona da se u Službenom listu Rs-a više neće objavljivati odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. I oko toga se napravila neka „ozbiljna“ priča. 
Međutim, ako vlasti RS-a žele time da pokažu kako, eto mogu svima i u svemu doskočiti, nije jasno zbog čega na ovu prilično neozbiljnu priču na ovakav način reagira Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.
Naime, radi se o tome da se odluke ili zakoni koje donosi visoki predstavnik, a koje se odnose na područje cijele države Bosne i Hercegovine, ne objavljuju, niti se trebaju objavljivati u entitetskim službenim novinama, već samo u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, kaže Išerić.

Odluke koje se budu odnosile na entitete, dodaje, potrebno je objaviti na službenoj Internet stranici OHR-a, jer je to zvanično i jedino glasilo visokog predstavnika, i stupanje na snagu tih odluka vezati za tu objavu, uz obavezu službenom glasila entiteta da istu odluku objave.

“Ukoliko službena glasila entiteta, odbiju objaviti odluke visokog predstavnika, što ne utiče na njihovo stupanje na snagu, visoki predstavnik treba smijeniti njihove direktore i zabraniti obavljanje izabranih i imenovanih dužnosti zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako Rs ipak donese zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika,  visoki predstavnik treba također smijeniti predsjednika entitetske skupštine  i druge odgovorne funkcionere odgovorne za antidejtonsko djelovanje i zabraniti im političko djelovanje. 

Prema tome, visoki predstavnik ne treba svojim saopštenjem davati na važnosti dječijim igrama Milorada Dodika, već treba striktno primjenjivati Ustav Bosne i Hercegovine i odlučno koristi svoja ovlaštenja radi osiguranja provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodao je Išerić.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close