-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

“Stanišić i Simatović bili su MOZGOVI trajnog iseljenja nesrpskog stanovništva iz BiH i…”

ANALITIČAR BERKO ZEČEVIĆ PRED IZRICANJE PRESUDE: “Stanišić i Simatović bili su MOZGOVI trajnog iseljenja nesrpskog stanovništva iz BiH i…”

Obojici je stavljeno na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, šefovima Državne bezbjednosti Srbije sutra će, 18 godina od podizanja optužnice u Hagu biti izrečena presuda.

Obojici je stavljeno na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Po optužnici, jedinice koje su ostvarivale taj cilj, vršeći masovne progone, ubistva i nehumana djela bile su u nadležnosti dvojice optuženih jer su ih osnivali, organizovali njihovo uvježbavanje, logistički i oružano snabdijevali i finansirali. Zloglasni Arkanovci, Škorpioni, Crvene beretke, Martićeva milicija bili su piše u optužnici pod komandom srbijanske državne bezbjednosti. 2013 godine Simatović i Stanišić su odlukom pretresnog vijeća oslobođeni, žalbeno vijeće je naložilo ponovno suđenje.

Vojno-politički analitičar Berko Zečević za Hayat osvrnuo se na moguću presudu koju će sutra dvojac Simatović-Stanišić dobiti. Kazao je da je to problematično procijeniti.

“Činjenica je da ono što su oni radili i za šta je imalo posljedice ubistva velikog broja ljudi, ranjavanje i protjerivanje, mislim da ćemo u svakom slučaju zaslužiti odgovarajuću kaznu. Već 1992. godine na teritoriji BiH, 54 posto svih poginulih su bili civili. To je bio tek početak sukoba, a rat nikad ne počinje time što dođe do oružanog sukoba vojnih formacija, koje tada objektivno nisu ni bile potpuno jasne. Počinje se pripremom za rat, a priprema počinje od odgovarajućih službi, u ovom slučaju Državne bezbjednosti Srbije, odgovarajućih političkih partija koje su imali za cilj stvaranje “velike Srbije” “, kazao je Zečević.

Osvrnuo se i na sami značaj pokretanja istrage i u konačnici procesa protiv Stanišića i Simatovića. Kazao je da ovaj proces zaokružuje cijeli spektar svih činioca koji su utjecali na događaje od 1991. do 1995. godine.

“To su prije svega političke strukture koje su generirale od početka netrepeljivost među ljudima, a kasnije ih finansirale i organizirale. Vojne strukture koje su izvršavale proces osvajanja teritorija i pokušaja da dominiraju na tim teritorijama i s vremenom tzv. sigurnosne službe, koje su imale zadatak da nađu ljude koji će dovesti do iniciranja sukoba i gdje bi se uključile oružane formacije, koje trebaju da u prvim trenucima razdvoje zaraćene strane i spriječe sukobe, a onda su preuzimali potpunu kontrolu i naoružavali onog koga su trebali i uklanjali onog ko je bio nepodoban u tom trenutku. Za mene je to izvrstan slučaj jer je ovo prvi put da dvojica izuzetno odgovornih ljudi, koji su bili rukovodioci u Državnoj službi bezbjednosti Republike Srbije odgovaraju, dakle zaokružena je politika, zaokružena je vojna struktura”, naglašava Zečević.

Pojasnio je da kada su počeli sukobi na prostoru Hrvatske, a kasnije u BiH, jasno su postojali zakoni SFRJ.

“Po tim zakonima su samo postojale mogućnosti da imamo ministarstvo unutrašnjih poslova, državnu bezbjednost, JNA i to su institucije koje su mogle da imaju oružje i imale su pravo da dejstvuju u skladu sa tim propisima. Nigdje ne posotji mogućnost da paravojne formacije budu organizirane i da imaju oružje, da se smije organizirati po nacionalnom ključu u smislu da budu jednonacionalni odredi, koji djeluju protiv ljudi koji žive na određenoj teritoriji, a koji su druge vjeroispovijesti, prema tome to je fundament i on je prekršen. Ono što možemo zamjeriti tim ljudima koji su bili u Hagu, nisu shvatili poentu, a to je da rat ne potiče sukobom vojnih formacija, nego pripremom za rat, politika, osiguravanje uvjeta da se osigura iskra sukoba” zaključio je  Zečević.

SB

Foto: vijesti.ba i ICTY

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close