-TopSLIDEBiHPrivreda

Šta je razlog velikom padu broja zaposlenih: Poslodavci procjenjuju potrebe pa odjavljuju radnike

Prema nedavno objavljenim podacima Porezne upave FBiH prošle godine ukupno je u Federaciji BiH ostalo bez posla 15.252 osoba.

Brj zaposlenih počeo je padati već početkom marta, kada je pandemija stigla i do naše zemlje a vrhunac otpuštanja bio je početak maja jer je 5. maja zabilježen i najmanji broj zaposlenih u toku cijele godine i to nešto više od 507 hiljada.

No ubrzo nakon toga, negativan trend je zaustavljen pa se 12. maja bilježi i prvi porast broja zaposenih.

Ovaj broj je mjesecima oscilirao no na početku 2021. godine zabilježen je novi veliki pad. Naime, za prvih 11 dana ove godine čak 4.412 osoba ostalo je bez posla.

Okončanje ugovora

Šta je razlog ovog novog i ujedno najvećeg pada broja zaposlenih još od maja 2020. godine, još uvijek se može samo pretpostavljati.

Kako je za BiznisInfo kazao predsjednik udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, na tržištu rada kada je u pitanju realni sektor trenutno nema velikih pomjeranja u odnosu na ranije mjesece a koja bi mogla objasniti ovaj pad.

– Moja je pretpostavka da je riječ o godišnjim ugovorima koji su istekli a nisu poduženi – kazao nam je Smailbegović.

Slično objašnjenje ponudili su i u Poreznoj upravi FBiH. Iz ove institucije su nam rekli i da je prema njihovim službenim analizama manji broj zaposlenih u januaru u odnosu na posljedni dan prethodne godine evidentiran i u ranijim godinama.

– Razlog tome je što poslodavci sa istekom godine sumiraju rezultate poslovanja, te u zavisnosti od zaključenih ugovora o radu (ugovori na određeno radno vrijeme ili ugovori na neodređeno radno vrijeme) vrše procjene potreba za zaposlenicima u budućem periodu, zbog čega se i vrše odjave radnika u januaru – rečeno je za BiznisInfo iz Porezne uprave FBiH.

Najviše otkaza u obrazivanju, građevini, ugostiteljstvu

Prema službenim evidencijama koje Porezna uprava sačinjava na osnovu dostavljenih obrazaca odjave osiguranja od strane poslodavaca, smanjenje broja zaposlenih evidentirano je u nekoliko djelatnosti.

– To su djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja, gradnja stambenih i nestambenih objekata, djelatnost restorana i ostalih objekata na pripremi hrane, djelatnost pripreme i usluživanja pićima, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, trgovina na malo odjećom, itd.

Podsjetimo da Porezna uprava FBIH podatke o broju zaposlenih objavljuje na sedmičnom nivou pa će biti interesantno vidjeti da li će se negativan trend nastaviti ili ne.

D. Hadžić

biznisinfo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close