Šta će Tužilaštvo uraditi sa poslovnim partnerima Lagumdžije i Dodika? Posao za kuma, rođaka, savjetnika…

Nakon što je zastupnica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević upozorila na to da je otkrivena afera sa štampanjem ličnih karata i vozačkih dozvola teška 104 miliona maraka, a koja povezuje lidere SNSD-a i SDP-a BiH Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju, ona je od glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića zatražila da odmah reaguje.

Oslobođenje

“Tužiteljstvo BiH dobilo je revizorske izvještaje za ukupno sedam institucija, koje su dobile mišljenje sa rezervom, među kojima je i IDDEEA. Nakon što je u Tužiteljstvu BiH analizirano dostavljeno izvješće, upućena je naredba prema nadležnim policijskim agencijama, da se izvrše određene provjere”, kažu nam jučer iz Tužilaštva BiH.

Naime, iz Ureda za reviziju BiH u izvještaju za prošlu godinu upozorili su na sklapanje nezakonitog ugovora teškog 104 miliona KM za nabavku ličnih karata i vozačkih dozvola između Agencije za izdavanje identifikacionih dokumenata BiH (IDDEEA) i firme Muehlbauer, za koju je potpis stavio njen tadašnji direktor Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića, koji je u međuvremenu napustio ovu firmu. Pandurević je ustvrdila i da su sa tom kompanijom vlasnički povezani, putem svojih rođaka i prijatelja, i Dodik i Lagumdžija. Kako? Firma Muehlbauer d.o.o. Banja Luka je u njemačko-srpskom vlasništvu: Muehlbauer AG Njemačka ima 60 posto udjela, a NITES (čiji su vlasnici Zoran Korać, Dodikov savjetnik, te Miodrag Škrbić, prijatelj Zlatka Lagumdžije) posjeduje 40 posto vlasništva. Rješenje o registraciji NITES-a doneseno je 7. aprila 2011.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close