Srebreničani nakon što su porazili Dodika formiraju koaliciju “1.mart”

Građanska incijativa “Glasaću za Srebrenicu” pozdravlja odluku CIK-a koja je došla sa nepotrebnim zakašnjenjem. Nakon što su negatori genocida i tzv. Koalicija za Srpsku poraženi na izborima u Srebrenici, mi iz Inicijative želimo obavijestiti javnost da ćemo u idućih nekoliko sedmica službeno postati dio nove građanske koalicije po imenu “1. mart”.

Cilj građanske koalicije “1.mart” je da registruje 100.000 izbjeglih i raseljenih lica za izbore 2014. s ciljem izbora 5 poslanika u Parlamentu BiH iz RS iz partija koje ne negiraju genocid. Odmah nakon službenog formiranja ove koalicije obavićemo razgovore sa predsjednicima stranaka koje su podržale Ćamila Durakovića sa zahtjevom za formiranje jedinstvene liste za izbore u RS. Također, tražićemo podršku i od drugih stranaka koje ne poriču genocid i koje se zalažu za poništavanje rezultata genocida.

Još jednom želimo zahvaliti svima koji su nas podržali u borbi za vrijednosti koje našu jedinu domovinu čvrsto povezuju sa civilizovanim svijetom u kojem su fašizam i negiranje genocida neprihvatljive pojave.

Na kraju, želimo još jednom pozvati sve političke stranke i pogotovo njihove poslanike u Parlamentu BiH da se suzdrže od podržavanja mogućih prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH. Smatramo da bi eventualno zatvaranje lista ili ukidanje Glavnog centra za brojanje, odnosno povjeravanje integriteta izbornog procesa opštinskim izbornim komisijama imali izuzetno negativan uticaj na naše napore da svim prognanim, interno raseljenim, izbjeglicama i povratnicima omogućimo pravo glasa u njihovim prijeratnim prebivalištima i pomognemo da svojim glasom omoguće da se Bosna i Hercegovina pokrene iz blata u kojem je već dvadeset godina drže oni koji su počinili genocid u našoj zemlji.

tacno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close