Spomenik papi Ivanu Pavlu II bit će otkriven 30. aprila

Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, 30. aprila biće otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Nadbiskupije vrhbosanske i hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, kao nositelji projekta, izrazili su nadu da će ovaj spomenik biti dodatni simbol mira i dijaloga, te da će biti novi simbol grada Sarajeva.

Kardinal Vinko Puljić istakao je kako je osnovni razlog za postavljanje ovog spomenika taj da papa Ivan Pavle II, koji se toliko borio za mir u Bosni i Hercegovini, ne smije biti zaboravljen. Papa je govorio o miru, jednakim pravima i čuvanju dostojanstva čovjeka, dodao je Puljić, te spomenik treba biti poruka svima da budu graditelji mira, kako je to poručivao i papa.

“Želim se zahvaliti svim ljudima koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Na poseban način zahvaljujem svim donatorima koji će nam pomoći da sve pokrijemo. Nema zemlje koju je papa pohodio, da nije spomenik napravljen. U Hrvatskoj ih ima sigurno desetak, a mi smo sada možda jedna od posljenjih zemalja koja mu postavlja spomenik”, istakao je Puljić.

Projekat je koštao 480.000 KM, a 4. aprila biće priređena i donatorska večera u hotelu Evropa u Sarajevu, rekao je Puljić, dodavši kako spomenik nije “stvar samo Crkve, već svih građana BiH”. Kada bude organizovan sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, 30. aprila, nakon podnevne mise biće upriličen program otkrivanja i blagoslova spomenika, dodao je Puljić.

Predsjednik hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić podsjetio je da se inicijativa za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu u Sarajevu rodila nedugo nakon njegove smrti.

“Ivan Pavle II je čovjek koji je crkvu obnovio i otvorio je više svijetu. Papa je spajao ono što za mnoge izgleda nespojivo, spajao je suprotnosti. U BiH je dolazio dva puta, a susretao se i sa predstavnicima drugih vjera. Kod njega je to bilo nešto što je smatrao važnim i obaveznim, a nije bilo usiljeno”, rekao je Topić.

Podsjetio je da je papa priznao BiH mjesec dana nakon referenduma, dodavši da je on vidio važnost ekumenizma i dijaloga u BiH.

Oblikovanje, izlijevanje, te i troškovi uređenja prostora ispred Sarajevske katedrale ulaze u iznos od 480.000 KM. Spomenik papi Ivanu Pavlu II biće izliven u siluminiju, a visok je 2,92 metra, te zauzima prostor od 12 metara kvadratnih ukupno. Pored detalja na licu, papa će imati i solideo, papinsku kapu, što su manje izmjene u odnosu na prvobitnu maketu. Spomenik, kojeg je izradio kipar Hrvoje Urumović, trenutno se izliva na Likovnoj Akademiji u Zagrebu.

 

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close