ŠOKANTNO: RS preuzima nadležnosti od BiH, za deset mjeseci poslanici usvojili više od 20 zakonskih propisa

Republika Srpska je u zadnjih godinu dana usvojila veći broj zakonskih propisa iz više različitih oblasti, što ovaj entitet sve više čini neovisnim od države Bosne i Hercegovine, pokazala je analiza bh. novinske agencije Patria (NAP).

Tako, naprimjer, samo u zadnjih deset mjeseci, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 18 zakonskih propisa koji se odnose na sitem kontrole proizvodnje hrane, a što je u direktnoj nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Trend usvajanja zakonskih rješenja iz oblasti kontrole proizvodnje hrane u RS krenuo je nakon smjene državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS) koji se zalagao za jačanje institucija BiH i dovođenjem na njegovo mjesto aktuelnog SNSD-ovog ministra Borisa Tučića.

U samo nekoliko posljednjih mjeseci u RS-u je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti, Zakon o premjeru i katastru kao i čitav set drugih zakonskih propisa.

Ovakvim ponašanjem vlasti iz RS-a, upozoravaju analitičari, ciljano i direktno urušavaju Bosnu i Hercegovinu, a jačaju položaj Republike Srpske, dok mnogi bošnjački političari u Državnom parlamentu ne pokazuju dovoljan otpor da se taj trend podrivanja BiH zaustavi, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close