-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Sofić: U Londonu sam dobila više prilika za godinu dana, nego u BiH za 34 godine života

Fotosi: Aida Redžepagić i Dražen Kokorić

“Uz Al Jazeeru sam bukvalno odrasla i došla u stvarni svijet. Tu sam upoznala neke divne ljude i stekla prijateljstva za cijeli život”.

Nudžejmu Softić život nije mazio. 

Rođena je u Kozarcu kod Prijedora. Agresija na Bosnu i Hercegovinu nagnala je da, kao šestogodišnjakinja, s porodicom napusti dom i živi u Hrvatskoj gdje su ih snage bosanskih Srba protjerale. 

„U Bosnu i Hercegovinu vratili smo se nakon rata, a  u Sarajevu zastalno nastanili 2001. godine. 

Tu sam završila gimnaziju, a onda dodiplomski i diplomski (master) studij na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Kako sam uvijek voljela čitati i pisati, završila sam Bosanski jezik i književnost”, priča Nudžejma.  

Odmah nakon završetka studija dobila je posao na Al Jazeeri Balkans.

“Tu sam kao lektorica radila 8,5 godina. 

To iskustvo za mene je bilo neprocjenjivo u svakom smislu. 

Uz Al Jazeeru sam bukvalno odrasla i došla u stvarni svijet. 

Tu sam upoznala neke divne ljude i stekla prijateljstva za cijeli život”, kaže ona. 

Ipak, život je tjerao dalje. 

“Kako sam ja ekstrovert po prirodi i neko ko stalno traga za izazovima i uzbuđenjima, odlučila sam u jednom momentu mijenjati karijeru. 

Aplicirala sam za Chevening stipendiju Vlade Velike Britanije, dobila sam je i od oktobra 2020. godine sam u Londonu, na London Metropolitan univerzitetu, gdje sam skoro završila internacionalni biznis menadžment i projekt menadžment. 

U međuvremenu sam aplicirala za doktorski studij. 

Ponuđena tema vezana je upravljanje raznolikošću, odnosno detaljnije za ulogu posrednika u osiguravanju jednakih prava u biznisu svim ljudima, bez obzira na spol, rasu, seksualno opredjeljenje i druge faktore, s posebnim akcentom na njihovu ulogu u digitalnom dobu. 

“Tema me privukla zato što smatram da sam zbog svojih ličnih vizija iskustva koje dosad imam idealna kandidatkinja za temu, zato što smatram da ću to jako dobro razumjeti i odraditi na najbolji mogući način. 

To je potvrdila nezavisna komisija, koja me anonimno i jednoglasno između 60 prijavljenih kandidata odabrala da naredne četiri godine radim istraživanje o ovome. 

Iskreno se tome radujem i jedva čekam da počnemo. Radujem se što mi ovaj doktorski studij na London Metropolitan univerzitetu zaista pruža mogućnost da napravim razliku u stvarnom svijetu i da doprinesem pozitivnim promjenama u društvu. 

To je put koji sam ja odabrala, a mnogo je puteva kojima se to može napraviti”, kaže Nudžejma tokom razgovora. 

Upitana da li sebe vidi u političkim vodama Bosne i Hercegovine, ona najprije ističe da “nikada nisam bila politički angažovana niti sam to ikada namjeravala biti”. 

“Jednostavno mislim da nas taj put često vodi daleko od onoga što na početku postavimo kao cilj i nisam sigurna da bih se mogla nositi sa svim prljavim stvarima koje stoje iza skoro svakog političkog poteza. Jednostavno, ja sam direktna osoba i ne volim kalkulacije, a u politici je sve bazirano na tome”, kaže.

Iako s nostalgijom priča o domovini, kaže da se, zasad, ne planira vraćati. 

“Namjeravam se vratiti samo da posjetim porodicu i prijatelje, da pojedem ćevape i pitu ispod sača, da prohodam omiljenim mjestima i idem nazad. 

Ja volim svoju domovinu jako, ali u moje 34 godine nisam dobila mogućnosti kakve sam u Londonu dobila za godinu dana. 

To je razlog zašto ću naprije iskoristiti sve što mi ovaj grad pruža, pa možda nekad u budućnosti odlučim da se vratim, kad mi se ambicije smanje i kad budem imala stabilan posao koji ne zavisi ni od čije dobre volje, već samo od mog truda i rada”, zaključuje Nudžejma.

(Ova priča je dio serijala #PonosBiH, o uspješnim mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine. Serijal predstavlja politicki.ba uz podršku kompanije BH Telecom.)

Politicki.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close