Smjenu Čovića, Krišto i Čavare traži 28 organizacija

Nakon što su Dragan Čović i još nekoliko visokopozicioniranih članova HDZ-a BiH prisustvovali jučer u Busovači dočeku ratnog zločinca Darija Kordića, danas je reagiralo nekoliko drugih političkih stranaka, ali i veliki broj nevladinih organizacija koje su se oglasile zajedničkim saopćenjem.

“Organizacije civilnog društva izražavaju svoj protest zbog organiziranja javnog dočeka i proslave povodom puštanja na slobodu Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji se održao u Busovači 22. 6. 2014. godine, nakon što je isti odslužio dvije trećine dosuđene kazne za utvrđenu odgovornost za zločine nad civilnim stanovništvom u Lašvanskoj dolini.

Ovim putem najoštrije osuđujemo i prisustvo Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjane Krišto, delegatkinje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Marinka Čavare, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednika kluba HDZ-a, ali i drugih dužnosnika Hrvatske demokratske zajednice BiH, na održanom skupu u Busovači. Imajući u vidu ono što se dogodilo, te vjerujući da građani i građanke Bosne i Hercegovine nisu zaslužili da ih predstavljaju, niti da im svojim potezima stavljaju na teret kolektivnu odgovornost i poistovjećivanje sa zločinom, javno pozivamo Dragana Čovića, Borjanu Krišto i Marinka Čavaru da podnesu ostavke na pozicije u Domu naroda Parlementarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te da upute javno izvinjenje građanima i građankama BiH zbog svog postupka. U slučaju da to ne urade, zahtijevamo od Ureda visokog predstavnika da smjeni Dragana Čovića, Borjanu Krišto i Marinka Čavaru sa funkcija koje obnašaju i na taj način pošalje jasnu poruku da nosioci javnih funkcija koji podržavaju osuđene ratne zločince nisu i ne mogu biti donosioci odluka o budućnosti države Bosne i Hercegovine.

Smatramo posebno otežavajućom činjenicom da je ovaj potez dio smišljene kampanje, te da se pojavljivanje na ovakvim skupovima smatra djelovanjem koje može osigurati političke poene u predizbornoj utrci.

Najmlađa žrtva pokolja u Ahmićima bila je stara tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za ubistvo 116 civila je sudski utvrđena krivična odgovornost Darija Kordića. Ovakav odnos prema osuđenom ratnom zločincu od strane lokalne zajednice, vjerskih dužnosnika, te predstavnika institucija države Bosne i Hercegovine koji su prisustvovali dočeku, smatramo pokazateljem neuspjeha u procesu suočavanja sa prošlošću, teškim negiranjem stradanja civilnih žrtava, te potvrdom nastavka politike iz devedesetih među onim političkim strankama koje, premda formalno učestvuju u proevropskim inicijativama, još nisu u stanju da se odreknu ideologije zločina”, navodi se u saopćenju.

Saopćenje, odnosno odlazak HDZ-ovih dužnosnika s funkcija traže sljedeće organizacije:

ACIPS
Udruženje “Revolt”, Tuzla
Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa – CPI
Sarajevski otvoreni centar
Asocijacija studenata Srebrenice
Udruženje “Oštra nula”, Banja Luka
Udruženje “Ćuprija”, Višegrad
Udruženje “KVART”, Prijedor
Centar za političke studije, Sarajevo
Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini
Udruženje “Zašto ne”, Sarajevo
Udruženje povratak, posao i opstanak, Modriča
Antifašistička akcija BiH
Udruženje logoraša “Prijedor '92”, Prijedor
Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart”
Udruženje za promociju omladinskog aktivizma “POMAK”, Sarajevo
Centar za kritičko mišljenje, Mostar
Udruženje “Bogumil”, Bratunac
Srđan Puhalo , lično
Udruženje “Naše sjećanje”, Bratunac
Udruženje “Majke Srebrenice”, Srebrenica
Udruženje “Žene Srebrenice”, Srebrenica
CRVENA – Udruženje za kulturu i umjetnost
Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista GETO, Banja Luka
Demokratski omladinski pokret
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)
Fondacija za kreativni razvoj, Sarajevo
Forum mladih Stolac

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close