PolitikaRegion

Slučaj Prlić i drugi: Hrvatska želi braniti Tuđmana u Hagu

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje uputio je zahtjev Žalbenom vijeću u slučaju Prlić i drugi – da dozvoli državi Hrvatskoj obraćanje kao „prijatelja suda“ (amicus curiae) kako bi dovela u pitanje nalaze Raspravnog vijeća o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, kao i ministrom obrane Gojkom Šuškom i načelnikom Glavnog štaba Hrvatske vojske Jankom Bobetkom.

„Hrvatska želi istaknuti dvije stvari: da je Raspravno vijeće propustilo pokazati bilo koji dokaz da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko ikad namjeravali činjenje zločina; te da je Raspravno vijeće prekršilo pretpostavku nevinosti garantiranu pravilima Europske konvencije o ljudskim pravima zaključujući da su Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i general Bobetko bili članovi Udruženog zločinačkog poduhvata“, navedeno je u zahtjevu.

Hrvatska je u zahtjevu (za obraćanje putem prijatelja suda) zatražila da Žalbeno vijeće ispravi te zaključke i zaštiti prava spomenutih pokojnika.

„Raspravno vijeće je pomiješalo navodne političke ciljeve obnavljanja Banovine (Hrvatske) s kriminalnom namjerom da se počine zločini“, navedeno je u zahtjevu koji se poziva na odluku o dodjeljivanju „prijatelja suda“ 2001.godine u slučaju protiv srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Podsjetimo, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, nekadašnji politički i vojni lideri takozvane „Herceg-Bosne“ – proglašeni su krivim 2013.godine za udruženi zločinački poduhvat protjerivanja i ubijanja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Krivi za pokušaj stvaranja Velike Hrvatske

Bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Prliću haški suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Petkoviću i Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Pušiću 10 godina zatvora.

Proglašeni su krivim zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni tzv. Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata, prema presudi, bio je prvi hrvatski predsjednik Tuđman, koji je s liderima Herceg-Bosne dogovorio etničko čišćenje Bošnjaka s teritorija BiH kojeg su smatrali hrvatskim.

Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko (Glavni stožer HV), Mate Boban (predsjednik tzv.Herceg-Bosne), Jadranko Prlić, Slobodan Praljak i ostali su postigli međusobni dogovor u kojem su se organi i strukture ljudstva HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) koristili za zajednički zločinački cilj, naveo je predsjedavajući sudac Raspravnog vijeća Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antoanetti) prilikom čitanja presude.

Sudac je naveo niz zločina pripadnika HVO-a u koje su se prvostupanjski suci uvjerili da su se dogodili, pogotovo u zatočeničkim objektima, logorima kao što su bili Heliodrom, Dretelj, Ljubuški, Gabela…

Čelnici tzv.Herceg-Bosne Prlić i drugi osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom tijekom sukoba Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH 1993-1994, no tužiteljstvo je u žalbi zatražilo duplo veće kazne, a žalbeni postupak još uvijek traje.

Do sada se Hrvatska nije miješala u postupak, ograđujući se od sukoba u BiH do te mjere da nije željela niti sufinancirati obranu spomenutih, za razliku od drugih optuženika iz hrvatske vojske i policije. No nedavno je došlo do promjene vlasti u Hrvatskoj koju je preuzela ponovno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) na čijem je čelu tijekom života (do 1999.) bio Tuđman.

 

 


Goran Jungvirth

Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

RSE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close