Školu u Porječanima grade privrednici – Fondacija “Mir za djecu”

Osnovna škola u Porječanima predstavlja područnu školu visočke osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija”, Donje Moštre. Učenici su dosad pohađali nastavu u staroj, dosta oronuloj školi koja je imala dotrajale i neuslovne prostorije za rad, neuslovan školski toalet, oštećenu fasadu i dr. Grupa privrednika sa područja Moštra došla je na ideju da formira fondaciju koja bi imala za cilj izgradnju područne škole u Porječanima i stipendiranje nadarenih učenika škole “Mula Mustafa Bašeskija”. Tako je nastala fondacija ‘Mir za djecu’ čiji je predsjednik uspješni biznismen i humanista Refik Kurgaš.
Cjelokupni projekat izgradnje škole, inače, košta 1.300.000 KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona u ove namjene je do sad uložila 300.000 KM, a članovi Fondacije angažirani su na prikupljanju ostatka sredstava u vrijednosti od 1.000.000 KM. Izgradnja se polahko bliži kraju. Odnosi među privrednicima su veoma dobri i sve funkcioniše u najboljem redu. Trenutno, ostaje samo otvoreno pitanje izrade fasade škole. Učenici iz stare područne škole prate izgradnju i vidno se raduju.

Ovo je jedan od primjera kako se zajedničkim snagama dolazi do pravih rezultata i kako se život naših mališana može učiniti kvalitetnijim i ljepšim sa malo dobre volje, truda i uspješne organizacije.

Autor: Enes Imamović – bosnjaci.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close