BiHPolitika

Skandalozna odluka: Najuspješniji učenici ostali bez priznanja samo jer pohađaju Bosna Sema škole!?

ZLATNI I SREBRENI OLIMPIJCI

Skandalozna odluka: Najuspješniji učenici ostali bez priznanja samo jer pohađaju Bosna Sema škole!?

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru će u ponedjeljak, u Centru za kulturu biti održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2015/2016. godini, piše novinska agecija Patria.

Po tri učenika osnovnih, odnosno srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, i to sva – osim Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadno-hercegovačkog kantona.

Tako će na svečanosti u Mostaru diplome i jednokratne novčane nagrade primiti ukupno 54 osnovnoškolca i srednjoškolca, a priznanja će im uručiti federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović (SDA), zajedno s nadležnim kantonalnim ministrima.

Naizgled lijepa vijest u tmurnoj političkoj zbilji u našoj zemlji. No, nažalost, politika se duboko uvukla i u ovaj segment društva – obrazovanje, koje bi moralo biti daleko od političkog utjecaja. Naime, među dobitnicima na iznenađenje onih koji redovno prate napredak mladih u BiH i njihove uspjehe nema najuspješnijih!? Onih koji su poharali svjetska i evropska takmičenja iz matematike i fizike, u BiH donijeli najsjajnija odličja i zbog kojih se na prestižnim svjetskim takmičenjima čula himna BiH i viorila zastava BiH.

Analizirajući ranije stanje, nagrade su do sada mahom dobijali osvajači medalja na svjetskim takmičenjima.

Ove godine dodjeljuju se nagrade za po tri najbolja učenika iz svakog kantona po nepoznatim kriterijima.

Zažmirili su u Ministarstvu obrazovanja FBiH na sve uspjehe i nisu htjeli dodijeliti nijednu nagradu za učenike iz Bosna Sema škola iako su uglavnom oni osvajači svjetskih olimpijskih medalja iz fizike i matematike.

Na ovoj listi nije bilo mjesta ni za momka koji je osvojio dvije srebrene medalje na svjetskim olimpijdama iz fizike i sada je otišao na MIT (prestižni američki fakultet) da studira. Dakle, politika je otišla tako daleko da ne preza od činjenice da mlade i dalje tjera van BiH, jer nama očito ne trebaju stručnjaci, već ćemo za nekoliko godina pisati o uspjesima nekog od te djece ali u Americi, Švedskoj, Njemačkoj…

S obzirom da je Patria pratila svaku olimpijadu i redovno izvještavala o uspjesima bh. učenika donosimo imena onih koji su svojim znanjem zadivili svijet, ali danas BiH ne priznaje njihove uspjehe, a jedini im je grijeh što su pohađali Bosna Sema škole!

Olimpijci iz matematike i fizike, osvajači brojnih medalja na međunarodnim olimpijadama, studenti na vrhunskim univerzitetima u svijetu Bahrudin Trbalić, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), MIT, Nermedin Džeković, srebro na IPhO (top 20 u Evropi), PMF, Salko Zlatko Lagumdžija, bronza na IMO, Brown University, Neira Kurtović, bronza na IMO, University of Oxford, Adisa Bolić, bronza na IMO, 4. razred Međunarodne srednje škole.

Država trenutno nema bolje, ali politika je odlučila da stane u ime svojih interesa protiv njihovog znanja, protiv njihove želje da sutra ostanu u BiH i doprinesu razvoju zemlje. Ko to ima pravo tjerati „pamet“ iz BiH, ko ima pravo bez bilo kakvog kriterija uvrijediti profesore, olimpijce, budućnost BiH samo zato jer želi ugoditi politici.

Ministrice Dilberović, odgovorite na pitanje kako ćete stati pred Bahrudina, Neiru, Adisa i druge i objasniti svoj potez…šta je to njihov grijeh, pa ste ih izbrisali sa spiska zaslužnih…Ko ste vi da im uskratite priznanja, dok se svijet divi njihovim uspjesima…

Piše: Amina Čorbo-Zećo

nap.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close