Sinoć održana promocija knjige „Mirko Ilić-Fist to Face“

U okviru SOS Dizajn Festivala sinoć (15.11.2012.) je u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, održana promocija knjige „Mirko Ilić-Fist to Face“ autora Dejana Kršića. Večeras u 18 sati u sali kina Meeting Point, Mirko Ilić će održati javno predavanje “Simboli mržnje”.

Sinoćnju promociju knjige je otvorila Sanja Planinić, jedna od organizatorica SOS Dizajn Festivala, naglasivši da se, zahvaljujući Ilićevoj podršci i pozitivnim savjetima, ovaj festival od prvobitne radionice razvio u uspješnu manifestaciju, koju je posjetilo oko 400 studenata iz oblasti dizajna iz cijele regije. Dejan Kršić, grafički dizajner, prevoditelj, publicista i autor knjige „Mirko Ilić-Fist to  Face“ je izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku pisati o radu dugogodišnjeg prijatelja i naglasio da bez Ilićeve energije i uvjerenja, te Ilićeve mame, koja je sačuvala najveći dio arhiva, to ne bi bilo moguće.

„Neugodno mi je pričati o sebi kako sam fantastičan, kad je jedino što me zaustavlja pri tome, moja skromnost“, istakao je Mirko Ilić, te se uz smijeh zahvalio Dejanu Kršiću što je taj dio preuzeo na sebe. Prisječajući se početka karijere i osnivanja studija „Sporo, loše, skupo“, Ilić je naglasio kako se veći broj radova iz tog perioda, upravo nalazi u knjizi „Mirko Ilić-Fist to Face“.

Knjiga prati Ilićev rad iz vremena komunizma bivše Jugoslavije, njegove rane ilustracije za stripove i časopise, i naposljetku njegov odlazak u SAD, gdje ubrzo postiže slavu kao art direktor  međunarodnog izdanja magazina Time i The New York Times op-ed pages. ,,Najljepši dio radova su upravo ti, koje sam radio kao profesionalac, loše plaćen, što bi rekli pro bono“, naveo je Ilić, te studentima dizajna poručio da uživaju sada u tome dok mogu.

Pored večerašnjeg predavanja o simbolima mržnje, sveprisutnim u javnom prostoru bivše Jugoslavije, tokom boravka u Sarajevu, Mirko Ilić će održati i radionicu sa studentima na kojoj će raditi na vizuelnom identitetu Pravo Ljudski Film Festivala, za koji već dvije godine potpisuje dizajn.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close