Sindikat za plaće godišnje potroši 675.200 maraka

Posljednjih dana vode se žestoke polemike o plaćama sindikalnih predstavnika, a prema finansijskom izvještaju do kojeg je došao “Dnevni avaz”, Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na 30 uposlenih godišnje troši 675.200 maraka! Inače, ukupan budžet SSSBiH za 2013. godinu bio je 1.024.000 KM.

Samovolja pojedinaca

Na ovakvo stanje u SSSBiH upozorilo je nekoliko predsjednika granskih sindikata koji su čak prestali plaćati članarinu SSSBiH jer tvrde da se sredstva troše nenamjenski.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika, kaže da njegova plaća iznosi oko 1.200 KM, dok, kako kaže, Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH, mjesečno prima oko 3.500 KM.

– I premijer Nermin Nikšić (SDP) sve je stavio u isti koš. Pa, evo, ako treba moja platna lista, neka dođe i neka je uzme. Nekima, poput Bajramovića, Avde Bahte i Saliha Kruščice, predsjednika Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, jeste visoka plaća – kaže Toskić.

On dodaje da je neprihvatljivo na ovaj način trošiti novac u situaciji kada se gase fabrike, industrijska postrojenja nestaju, a nezaposlenost raste.

– Ovo je postala anarhija. Pozivamo SIPA-u da sve ispita. Sramotna je ovakva samovolja pojedinaca. Ako takvi moćnici mogu zastupati radnike koji jedva prime 500 KM, onda imamo “Savez sindikata gazda” – dodao je Toskić.

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti FBiH Mersiha Beširović kazala je da su, naprimjer, nepravedno optuženi od SSSBiH da vrše destrukciju, a da nisu pojasnili da su donijeli odluku o tome da ovaj ogranak nema pravo na besplatnu pravnu pomoć.

– Otkazali su nam je usred jednog slučaja. Moja plaća je 810 KM plus topli obrok, i to nas finansira Norveška putem projekta “Solidarnost”. Naša članarina je tri KM. Prestali smo plaćati SSSBiH, a svu prikupljenu članarinu podijelili smo bolesnim ljudima – kaže Beširović.

Bajramović nam je kazao da ne želi komentirati ničije plaće, ali je dodao da on u SSSBiH ima najviša primanja.

Ekstremni primjer

– U SSSBiH pravnik na ruke dobije 1.200 KM. Zar je to puno – upitao je Bajramović.

Na konstataciju novinara da je za prilike u BiH to odlična plaća, s obzirom na broj pravnika na birou i onih koji rade za 500 KM, Bajramović je kazao:

– Nemojte mi za primjere uzimati ekstreme koji nisu normalni – kazao je Bajramović.

Bez prava glasa

Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume BiH, kazao nam je da je njegova plaća 870 KM, i to „kada je dobije“.

– Situacija u našoj branši izuzetno je teška i moje plaće su u zaostatku od dvije godine. U SSSBiH nemam pravo glasa jer ne plaćam članarinu, a ja se pitam kako ćemo je platiti ako ne primamo plaće – kazao je Omanović.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close