Najduži životni vijek u Monaku, i u BiH prilično dug

Monako je zemlja čiji stanovnici najduže žive, dok je najkraći životni vijek u Južnoj Africi i Čadu. Bosna i Hercegovina se nalazi u sredini ove liste.

Prema podacima CIA-ine World Factbook i Encyclopedia Britannica, procjenjuje se da će novorođeni stanovnici Monaka doživjeti 90. godinu, tako da je ova malena država najbolje mjesto za rođenje na svijetu. Za razliku od Monaka, najgore mjesto za rađanje je Čad u Africi, gdje život u prosjeku biva okončan prije 50. rođendana.

Fascinantni novi vizuelni uradak Marcela Duhaldea iz Omana prikazuje svaku od zemalja svijeta ponaosob, a zemlje su grupisane prema kontinentima na kojima se nalaze.

Ako je suditi prema ovom grafikonu, najduže se živi u Evropi i Aziji. Tako se u mnogim evropskim zemljama može očekivati da životni vijek pređe osam decenija – u Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Islandu, Holandiji…

U našoj regiji najbolje je živjeti u Sloveniji, gdje životni vijek u prosjeku traje 78 godina, zatim slijede Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija sa 76, te Srbija sa 75.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close