PolitikaRegion

Šeik Tamim dovest će u BiH tim investitora

Opsežne pripreme za dolazak bogatog emira Katara

U Predsjedništvu BiH u toku su pripreme za posjetu šeika Tamima bin Hamada el-Tanija, emira Države Katar, koji dolazi 29. januara u dvodnevnu posjetu našoj zemlji, saznaje „Dnevni avaz“. Bit će ovo prva posjeta šeika Tamima našoj zemlji otkako je 2013. godine došao na čelo jedne od najbogatijih zemalja na svijetu, kada ga je otac Hamad bin Halifa el-Tani, dotadašnji emir, imenovao svojim nasljednikom. Njegovo lično bogatstvo procjenjuje se na više od sedam milijardi dolara i on spada među najbogatije monarhe u svijetu.

Bolja saradnja

Kako saznajemo, bh. zvaničnici imaju velika očekivanja od posjete katarskog emira, u čijoj će se pratnji naći i članovi njegove vlade te institucija zaduženih za investicije i ekonomski razvoj. Očekuje se da će tokom posjete delegacije Katara BiH biti potpisano nekoliko sporazuma, koji će uz ranije potpisane doprinijeti još boljoj saradnji dvije zemlje.

Do posjete katarskog emira dolazi nakon što je u oktobru prošle godine u Dohi boravio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji se tada i sastao sa suverenom Katara te drugim katarskim zvaničnicima i predstavnicima privrednih asocijacija. Ministar Crnadak potvrdio je za „Avaz“ da će biti u zvaničnoj bh. delegaciji koja će dočekati visoke goste iz Katara te je ovu posjetu ocijenio izuzetno važnom.

– To je vrlo značajna posjeta. Očekujem da će tokom te posjete biti riječi i o konkretnim projektima, jer je Katar izrazio jasnu spremnost da bude ovdje prisutan i pomogne BiH u narednom periodu – kazao je Crnadak.

Podrška privredi

Naša zemlja s Katarom već ima zaključene bilateralne sporazume iz oblasti ekonomije, poput Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o zaštiti i promociji investicija, a ova prijateljska zemlja učestvovala je u realizaciji brojnih projekata u BiH.

Krajem prošle godine najavljeno je da će Katar formirati Fond prijateljstva iz kojeg će se direktno poticati mala i srednja preduzeća u našoj zemlji s posebnim naglaskom na mlade. Posebna su očekivanja od katarskih privrednika kojima će, kako saznajemo, biti ponuđene mogućnosti da ulažu u sektor energetike, šumarstva, poljoprivrede i turizma u našoj zemlji.

Očekuje se i da bi moglo biti konkretnijih razgovora o uvođenju direktne avionske linije na relaciji Sarajevo – Doha.

Katar je jedna od privredno najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta, a njena privreda temelji se na nafti i zemnom plinu, koji čine većinu izvoza i više od polovine bruto društvenog proizvoda. Šeik Hamad bin Halifa el-Tani, otac emira Tamima, dok je bio emir Katara, 2010. godine posjetio je sa suprugom BiH.

roditelji-emira-katara

Šeik Hamad bin Halifa el-Tani i šeika Moza bint Naser el-Misned: Roditelji aktuelnog katarskog emira posjetili BiH 2010. godine

Suvlasnik Volkswagena

Osim što ima državničke ovlasti, emir Katara šeik Tamim je i predsjedavajući Katarskog investicionog fonda, državnog stabilizacijskog fonda, za koji se navodi da raspolaže sredstvima većim od 100 milijardi dolara i ima udjela u mnogim velikim kompanijama, kao što su „Barclays“, „Xstrata“, „Harrods“ i „Volkswagen“.

Šeik Tamim je i predsjednik Državnog olimpijskog komiteta Katara i zamjenika vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Katara. On je i predsjedavajući komiteta zaduženog za organiziranje Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru, a predsjedava i Vrhovnim obrazovnim vijećem.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close