BiHPolitika

Krupna pitanja iz Izbornog zakona uskoro u parlamentu

“Što se tiče Mostara, pokušava se izgraditi atmosfera kako bi se izbori u Mostaru održali ove godine”, naglasio je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da bi u sljedeća dva ili tri mjeseca prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH, koji obuhvataju i rješenje pitanja “Sejdić i Finci”, pitanje Mostara i još niz tehničkih izmjena, mogli doći u parlament BiH kako bi naredni lokalni, te svi budući izbori, bili održani po novim izbornim pravilima.

“Ukoliko se nastavi sadašnjim tempom pregovaranja oko izmjena Izbornog zakona BiH, ali i drugih krucijalnih pitanja poput izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i statusa grada Mostara, moguće je da se bar s jednom od partnerskih strana dođe do dogovora oko navedenih pitanja, a nakon toga bi se ona našla u parlamentu”, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru.

Čović, koji je i hrvatski član Predsjedništva BiH, objasnio je da će stavovi oko krupnih pitanja prvo biti usaglašavani u FBiH, a onda će se ići na usaglašavanje sa partnerima u Republici Srpskoj.

Čović je u tom kontekstu potvrdio da se detaljno razgovara o izboru članova Predsjedništva BiH, uz zadovoljenje kriterijuma da jedan narod drugom ne bira predstavnike, pri čemu postoji nekoliko različitih varijacija rješenja.

On je dodao da se paralelno usaglašavaju i tehnička pitanja oko Izbornog zakona poput zatvorenih i otvorenih listi, pripadnosti mandata, zastupljenosti žena i drugo.

“Što se tiče Mostara, pokušava se izgraditi atmosfera kako bi se izbori u Mostaru održali ove godine”, naglasio je Čović.

On je dodao da odlaganje lokalnih izbora ima smisla zbog troškova, ali i zbog činjenice da vrijeme treba iskoristiti za reformski put, te da pitanje odlaganja izbora zahtijeva dvotrećinsku podršku na svim nivoima.

U kontekstu evropskog puta, predsjednik HDZ-a BiH je uvjeren da će BiH do kraja januara podnijeti kredibilnu aplikaciju za dobijanje statusa kandidata EU.

“U BiH postoje oni koji su se prepali, jer ćemo u slučaju podnošenja zahtjeva dobiti upitnik s hiljadama pitanja, a između ostalog i o slučaju ‘Sejdić i Finci’ i svim drugim problemima koji se guraju pod tepih”, ocijenio je Čović.

On je istakao da je predaja zahtjeva izraz volje da se želi otvoriti ovaj proces, a tek nakon toga slijedi teški posao u ispunjavanju reformi.

Čović je rekao da je želja da BiH već iduće godine ima status kandidata i da sustigne Srbiju, a možda i Crnu Goru na putu evrointegracija.
(SRNA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close