Kultura življenjaLifestyle

Večeras tačno u ponoć pogledajte u nebo i desiće vam se nešto magično

Prema starom narodnom verovanju u noći između 18. i 19. januara nebo se otvara i “bog se javlja”, pa zato ne bi trebalo da vas začudi ako večeras vidite komšije kako gledaj u nebo s prozora. Naime, želja koju večeras zamislite gledajući u nebo ostvariće vam se ove godine!

Danas je Krstovdan, dan kada svi vernici poste prvi put nakon Božića. Ujedno je i dan pred Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika – a noć između ova dva praznika je posebno radosna jer donosi najbolji poklon.

Bogojavljenska vodica

Na dan Bogojavljenja osvećuje se voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda. Nju vernici nose kućama njome krope svoje domove i čuvaju je kao lek tokom cele godine.

Nadu.

Naime, veruje se da se u noći između 18. i 19. januara, odnosno između Krstovdana i Bogojavljenje, nebo otvara i valja se Bog. Vernici će večeras, čim Sunce zađe, da počnu da se pozdravljaju sa “Bog se javi” i “Vaistinu se javi” a posebno je bitno da ostanete budni do ponoću.

Jer, tada nastupa magija.

Tačno u ponoć, u trenutku između ova dva praznika, nebo se otvara svega na sekund i tada bi trebalo da gledate u nebo i zamislite želju. U tom trenutku sve vode sveta prestaju da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje. Neka bude nešto važno, nešto što već dugo želite ali i nešto na čemu ste spremni zaista da radite.

Ogledalce ispod jastuka

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a Bogojavljenska noć je verovatno najveselija, jer pored ovog običaja sa željom donosi još par starih, tradicionalnih verovanja koja se i danas praktikuju. Tako neudate deviojke noćas treba da stave ogledalce ispod jastuka prenego što krenu na spavanje, i u snu će im se javiti jedan muškarac.

To je, kažu verovanja, budući muž.

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, veruje se da devojka još uvek nije upoznala onog koji joj je sušen.

24sata.rs

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close