Seid Halilić, univerzalac iz Gornjeg Žeželova kod Kiseljaka

Pedesetdevetogodišnji Seid Halilić iz rodnog sela Junuza Keče Kuduza  Gornje Žeželovo kod Kiseljaka je veoma zanimljiva ličnost. Za njega slobodno možemo reći da je pravi univerzalac. Završio je srednju tehničku školu. Dobar  je zidar, tesar, fasader, građevinski tehničar, koji, kako kaže, zna napraviti kuću od temelja pa do krova, poljoprivrednik, stočar, vozač, travar, sakupljač ljekovitog bilja, gimnastičar, kalemar…
Napravio je velike zaprežne saone, drvena kola, koja voze konji i volovi, cjediljku za cijeđenje divljaka… Kao od šale napravi drvene točkove, držalice, grablje, vile, podvore i brezove metle. Voli i stare predmete i ljubomorno ih čuva. Istražuje stećke i stare nišane. Kako kaže, zna i na kojem se lokalitetu može pronaći izvor pitke vode, i to bez rašlji i ostalih pomagala. Ima deset ovaca, koje je dresirao. Svojim ovcama može “dirigovati” na daljini od oko 500 metara. Kada Seid jednom zvizne, sve ovce podignu glave, a kada zvizne više puta, ovce same dođu do njegove kuće. Veoma je vitalan. Svaki dan prepješači dvadesetak kilometara. Jako je human i plemenit. Voli pomoći bolsenim i siromašnim ljudima, a pogotovo djeci. Veliki je patriota i nikome ne da da kritikuje njegovu domovinu. Drži se slogana:”Veliko zalaganje i veliki rad, od sela mogu napraviti grad”.

– Gotovo svi kažu ne valja nam država, a država nam valja, ne valjamo mi. Mnogi samo sjede, kritikuju i kukaju. Žive po onoj staroj poslovici: “Lezi hljebu da te jedem”. Gospodar svih svjetova BiH je dao razna bogatstva i blagodati. Treba samo malo poskočiti i ubrati te plodove. Njive plaču za obrađivanjem. Selo je ostalo bez seljaka. Svi hoće nazor da budu građani. Meni su prof. dr. Nedim iz Sarajeva i narodni ljekar-travar Mušan Trakić dali veliku volju za životom na selu. Berem ljekovito bilje i prodajem Trakiću. Pronašao sam i debelu tikvu, izuzetno ljekovitu biljku, koja pomaže u liječenju kostobolje, reume i popravlja cirkulaciju. Upotrebljava se samo za vanjsku upotrebu. Davno sam čuo od učenih ljudi da je koza mala fabrika. Koziji sir i kozije mlijeko liječe pluća, bronhitis, jetru, želudac i kožne bolesti. Ove godine sam nabrao pedeset, a prošle godine oko 200 kilograma drijena od kojeg je moja hanuma napravila zdrav džem i zdrav sirup. Ima na hrastovima mnogo žira, koji se lahko može nabrati i prodati uzgajivačima sitne stoke. Ima i jestivih gljiva, a ove godine je bilo i mnogo šumskog voća. Dakle, tražena roba se svugdje oko nas krije, treba je samo pošteno otkriti i prodati – kaže Seid Halilić, koji je presretan što je država njemu i njegovim komšijama nedavno pomogla da asfaltiraju makadamski put na relaciji Kratin potok – Gornje Žeželovo u dužini od 1.200 metara.

www.magazinplus.e – Džemal Softić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close