Sefer Halilović: Armija RBiH je dobila rat, političari su potpisali kapitulaciju

Armija Republike Bosne i Hercegovine je nešto najsvetije i najznačajnije što se dogodilo u BiH od gubitka samostalnosti te zemlje 1463. godine do danas, kaže u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) penzionirani general Sefer Halilović, ratni načelnik Glavnog štaba i prvi komandant Armije RBiH.

Na današnji dan prije 21. godinu osnovana je Armija RBiH koja je nastala iz sastava Patriotske lige (PL) BiH, ogranaka nekadašnje Teritorijalne odbrane (TO), a u njen sastav su ušle i ”Zelene beretke” i druge patriotske jedince koje su pružile otpor agresiji na Bosnu i Hercegovinu koja je započela još koncem 1991. godine napadom na selo Ravno u Hercegovini, dok je zvanično ratno stanje otpočelo u aprilu 1992. godine.

”Armija BiH je najveća stvar koja se dogodila u Bosni. Multietnička struktura Armije BiH, ta bosanska struktura, imala je za cilj da odbrani Republiku BiH, zemlju jednakopravnih građana i naroda. Kao takva jeste bila smetnja svim nacionalistima, četnicima, ustašama…, nacionalistima svih boja i svih naroda. Na sve načine su tu Armiju BiH, kao i državu koju je branila, pokušavali uništiti, a nakon toga su je na različite načine, propagandne i druge, htjeli pokazati drugačijom no što ona jeste.  Armija BiH je nešto veličanstveno što su dali bosanski patrioti”, kazao je penzionirani general Sefer Halilović, kojeg je Haški tribunal pravomoćno oslobodio svih optužbi za ratne zločine.

Halilović je ocijenio neprihvatljivim činjenicu da je sudija Ognjen Valjić iz Banje Luke u nedjelju na stadionu ”Asim Ferhatović – Hase” u Sarajevu prekinuo utakmicu Premijer lige BiH  između Sarajeva i Leotara iz Trebinja jer se među publikom pojavio transparent ”Armija RBiH”.

”To što se desilo na Koševu govori samo o panici nacionalista, četnika i fašista od ugleda Armije BiH u BiH. Armija BiH je dobila rat! Političari su otišli u Dayton i  potpisali kapitulaciju, gdje je priznata zločinačka i genocidna tvorevina koja se zove Republika Srpska (RS). Ona ne može opstati i ostati ma koliko se trudili Milorad Dodik i njegovi fašisti. Jer to je tvorevina koja je nastala na zločinu i genocidu. Druga činjenica, ma koliko pokušavali da umanje značaj Armije RBiH i države BiH, to ima suprotan efekt. Bosanski inat je poznat i duh nas patriota samo jača. Ne daj Bože da ponovo zatreba, Armija BiH bi bila i brže i kvalitetnije organizirana”, poručio je Halilović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Naser Orić
Ratni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić istakao je da ”bez Armije BiH ne bi bilo ni države BiH”.

”Bez obzira koliko ko to htio da prihvati… Može neko da nas ne voli, da nas mrzi. To je činjenica koja postoji i koja je takva. Da li to nekom pasalo ili ne, mi smo ti koji su napravili ovu državu, branili je”, tvrdi Orić.

Zapovjednik 28. divizije Armije BiH rekao je da ne razumije incident na Koševu, dodajući kako se to nije dogodilo u Beogradu pa da bi transparent ”Armija RBiH” nekoga iritirao, već u glavnom gradu BiH kojeg je odbranila upravo Armija BiH.

No, i to potvrđuje kako se u BiH još uvijek pišu i žive tri istine.

”Ovo nije Srbija, ovo nije Beograd. Ali, to je dobra poruka Bošnjacima. Neka se osvijeste. Neka vide gdje živimo. Oni i dalje pokušavaju da razvijaju nekakvo imaginarno bratstvo i jedinstvo. Možemo živjeti jedni pored drugih u miru, ali bratstva i jedinstva u kojeg smo vjerovali neće biti. To je utopija. Isto tako, žalosno je sve što  dešava ovih dana. Žalosno je što se Dan Armije RBiH ne obilježava na nivou države, da se ne pozivaju pravi ratnici i borci koji su dali sve od sebe, da se ne pozivaju porodice poginulih i šehida, ratnici koji su dali živote za domovinu. To je žalosno i nedopustivo”, zaključio je Orić u razgovoru za Anadoliju.

Orića je Haški tribunal, također, oslobodio optužbi za ratne zločine nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Udruženja iz Republike Srpske i dijela Federacije BiH s hrvatskom većinom smatraju da su pripadnici Armije BiH činili ratne zločine, te da nisu adekvatno sudski procesuirani. Najviši dužnosnici Armije BiH, pak, odgovaraju na takve optužbe tvrdnjom kako su se dešavali pojedinačni zločini, ali da vrh države i Armije BiH nikad nije naredio nijedan od njih, te da zločini nisu bili metod ratovanja bh. branitelja.

Ističu kako postoji na hiljade primjera gdje su borci Armije BiH štitili sve građane, bez obzira na nacionalnost, kao i njihove vjerske i kulturne objekte. A pojedinci odgovorni za ratne zločine procesuirani su i tokom rata u opkoljenom Sarajevu i neposredno poslije njega. Svi koji su optuženi za ratne zločine, dobrovoljno su se javljali u Haški tribunal.

Armija BiH stvorena je velikim entuzijazmom bosanskohercegovačkih patriota. U prvim danima agresije na BiH branioci su u odbranu zemlje stali bez ikakvih priprema, oružja i opreme. Operacije su izvodili borci u patikama, a vatreno oružje je imao samo manji broj pripadnika Armije BiH.

U godinama koje će uslijediti Armija RBiH je nadljudskim naporima svih bh. patriota izrasla u osposobljenu vojnu silu, koja je 1995. godine oslobodila značajne dijelove teritorija BiH. U njenom sastavu bilo je najviše Bošnjaka, ali i 18 Srba i 12 Hrvata koji su BiH smatrali svojom domovinom.

To je očito bilo iz komandnog sastava Armije BiH, pa su među simbolima Armije BiH bili Jovan Divjak, Stjepan Šiber, Dragan Vikić, Slaviša Šućur i mnogi drugi. Po mnogima, borci Armije RBiH, s obzirom na svoju misiju i sastav, mogu se smatrati nasljednicima antifašističkih, partizanskih jedinica iz Drugog svjetskog rata.

Agresija na BiH okončana je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, a generali Armije BiH vjeruju da je time zaustavljeno potpuno oslobađanje države BiH i njeno stavljanje pod kontrolu legalno izabrane vlasti sa sjedištem u glavnom gradu Sarajevu.

(Anadolija/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close