Dan Armije R BiH: Borci gladuju, a miševi kolo vode

Danas se navršava 21 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je formirana 15. aprila 1992. i bila je zvanična oružana snaga za vrijeme agresije na našu domovinu.

Tadašnja Armija formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH  i organiziranih dobrovoljaca, a samo nekoliko godina poslije izrasla je u respektabilnu vojnu silu, koja je brojala skoro 250.000 hrabrih vojnika.

Akteri odbrane

Proslavljeni ratni heroji i komandanti ARBiH istaknuli su jučer za “Dnevni avaz” da je ARBiH formirana sa ciljem da zaštiti svoje građane te da odbrani državu.

Nažalost, mnogi pripadnici tadašnje ARBiH danas su zaboravljeni.

General ARBiH Atif Dudaković kaže za “Avaz” da je ARBiH odgovorila brojnim izazovima, ali da se na kraju nije izborila za konačni cilj!

 

 

Dudaković: Pravednija BiH

 

– Omogućili smo svim narodima BiH učešće u procesu stvaranja nove i pravednije BiH u porodicima zemalja Evropske unije. U današnjoj situaciji, kada se mnogi pitaju ko se, kako i zašto borio, brojni problemi moraju se prevazići. Bivši borci moraju se izboriti za svoja prava na osnovu zakona, a ne na činjenici da im se nudi socijala i sadaka. Dostojanstveno smo se borili i to moramo sačuvati – poručio je Dudaković.

Smajo Mandžić, ratni komandant brigade Armije RBiH iz Potočara, tvrdi da je tadašnja Armija RBiH bila svjetska vojna sila, ali da su akteri odbrane države danas obespravljeni.

– Nama je tadašnja ARBiH bila sve u životu. Borili smo se da spasimo narod i državu. No, 21 godinu poslije, miševi nam glavno kolo vode. Oni koji su se borili i krvarili, nemaju skoro ništa. Bivši borci su nam gladni. Umjesto da ih država poštuje, nemaju hljeba da jedu. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo tražiti potvrdu da nismo bili u Armiji!? Danas su bolje prošli oni koju u Armiji nisu dana proveli – upozorava Mandžić.

 

 

Abadžić: Sve su uništili

 

Fuad Abadžić, penzionisani pukovnik Armije RBiH, jedan od organizatora otpora agresiji na BiH, kaže da su bivši branioci ogorčeni i na državu i na ljude koji su od dobitka napravili veresiju.

Zlatne kašike

– Ništa više nije kao što je bilo pa ni Dan ARBiH. Političari se uslikaju, pozdrave, izljube i svako na svoju stranu. Prave vojnike niko i ne zove da obilježe svoj dan. Niko ih ništa i ne pita. To bi trebao biti pravi praznik, jer smo Armiju stvorili od ničega. Ljudima koji su nas vodili, dali smo zrelu državu, a oni su od nje napravili truhlu jabuku. Imali su pare da od BiH naprave drugu Švicarsku. Mnogi su se uhljebili a da nisu znali da je rat ovdje bio – ogorčen je Abadžić.

Legendarni komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, prisjećajući se početaka, tvrdi da je ARBiH osnovana zato što “smo se morali odbraniti od agresora”.

 

 

Orić: Vojna sila

 

– Borci su nakon rata očekivali da ćemo svi jesti zlatnim kašikama. No, okolnosti su takve kakve jesu. Nesporna je, međutim, činjenica da smo u kratko vrijeme izrasli u respektabilnu vojnu silu – kaže Orić.

Svečanost u Živinicama

 

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić rekao je jučer za “Avaz” da će se danas centralna ceremonija obilježavanja godišnjice osnivanja ARBiH održati u vojnoj bazi “Aerodrom Dubrave” u Živinicama.

– Osim 21 godine od osnivanja ARBiH, obilježavamo i osam godina od osnivanja OSBiH – rekao je Osmić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close