M plusOglasiVisoko

„Sedmica bosanske kulture“ uz Dan državnosti BiH u Medresi

Povodom Dana državnosti BiH u Medresi

SEDMICA BOSANSKE KULTURE

Medresa „Osman-ef. Redžović“ svake godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava nizom sadržaja u okviru manifestacije „Sedmica bosanske kulture“. I ove godine najavljen je niz zanimljivih sadržaja koji će se realizirati od 20. do 27. novembra.

Manifestacije počinje u ponedjeljak, 20. novembra izvođenjem predstave „Srebrena krv“ koja govori o sudbini dvojice braće, Nermina i Kerima, koji prilikom pada Srebrenice jula 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji. U predstavi se govori i o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan u umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje, maltretiranje jednog od braće, te suočavanjem sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima. U predstavi igraju njeni autori novinar Samir Karić i Nedim Malkočević, jedan od najboljih glumaca mlađe generacije Narodnog pozorišta Tuzla, koji ujedno potpisuje i režiju.

Utorak, 21. mart je planiran kao Dan muzeja, u okviru kojeg će grupa učenika koji pohađaju izbornu nastavu iz historije i geografije, kao i članovi historijske sekcije posjetiti Kiseljak i Fojnicu, i lokacije i objekte vezane za našu prošlost, među kojima su i muzej Franjevačkog samostana u Fojnici, kao i Muzej „Šejh hafiz Musa Kjazim Hadžimejlić“ u Vukeljićima, Živčići.

U srijedu, 23. novembra članovi recitatorske, dramske i horske sekcije izvest će priredbu povodom Dana državnosti na kojoj će kroz stihove, pjesme i scenski performans govoriti o ljubavi prema domovini.

U četvrtak, 24. novembra u školskom amfiteatru, sa početkom u 13.30 učenicima će se obratiti prof. dr. Ejup Ganić i održati predavanje na temu „Značaj srednjoškolskog obrazovanja i perspektive mladih u Bosni i Hercegovini“.

U saradnji sa BZK „Preporod“ Visoko u petak, 24. novembra na nekoliko lokacija u gradu Visokom bit će organizirana distribucija zastava Bosne i Hercegovine i čestitki povodom Dana državnosti.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close