BiHPolitika

SDA: U DF-u jedino još nisu isključeni struja i plin

Stranka demokratske akcije (SDA) u potpunosti odbacuje navode Željka Komšića koji se odnose na njegovu subjektivnu i neutemeljenu procjenu koalicije SDA, DF, HDZ BiH iz 2015. godine.

“DF je učestvovala u svim fazama pregovora o formiranju vlasti na osnovu rezultata Općih izbora 2014. i ništa što je dogovoreno sa HDZ BiH nije prošlo bez saglasnosti DF-a kao partnera u vlasti. Što se tiče historijata koaliranja, SDA je kao ozbiljna i odgovorna stranka uvijek punu pažnju pridavala koalicionim odnosima, i nikada nije otežavala rad koalicija u kojima je bila. Probosansku koaliciju SDP i SDA iz 2010. nije rušila SDA, nego SDP u kojem je tad Željko Komšić bio prvi do lidera Zlatka Lagumdžije. Niti je SDA razvalila SDP, već je upravo Komšić otcijepio dio partijske strukture i biračkog tijela, da bi formirao DF”, navode iz SDA.

U saopćenju stoji da ni koaliciju sa DF-om nije razvalila SDA, već neodgovorni dvojac ministara koji su u tom trenutku bili perjanice i stubovi DF-a.

“Nakon propasti koalicije, Željko Komšić je dotad „ugledne“ članove Reufa Bajrovića i Emira Suljagića isključio iz stranke. No, izgleda da ni do danas nije shvatio koliko su štete njemu i DF-u nanijeli. Željko Komšić svoje unutarstranačke probleme, od debakla na općinskim izborima, do isključivanja članova na svim nivoima kao na tekućoj traci, pokušava prebaciti na vanjske faktore”, navodi se u saopćenju.

Iz SDA se pitaju da li Komšić zaista misli da je SDA na bilo koji način odgovorna za raspad DF-a, za podršku bivših vijećnika DF-a vlasti Fikreta Abdića u Kladuši ili HDZ BiH u Neumu? Na koji način je SDA odgovorna za činjenicu da je DF napustilo četvero poslanika u skupštini Kantona Sarajevo? Treba li SDA voditi računa o stranačkoj disciplini vijećnika DF u općinama?

“Za gospodina Komšića bi najbolje bilo da se temeljito posveti pospremanju vlastitog dvorišta, jer nakon svih isključenja, u DF još jedino nisu isključeni struja i plin”, zaključuju iz SDA.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close