BiHPolitika

SDA pronašla 30 miliona za uspješan rad Sebije Izetbegović!

Bolesne ambicije

SDA mašinerija odlučila je da “pogura karijeru” nove direktorice sarajevskog Kliničkog centra. Rješenje za dodatno finansiranje je pronađeno, pravnici pripremaju dokumente za pripajanje Opće bolnice, no Sebija Izetbegović ima još jednu želju….

Piše : A.G.

Formalnost zvana imenovanje Sebije Izetbegović za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo je okončana. Sve snage SDA su sada angažovane kako bi njen učinak kao direktorice bio što efikasniji.

Rješenje je pronađeno u povlačenju sredstava iz rezerve Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona Sarajevo. Tako bi 17 miliona KM trebalo još ovog mjeseca biti stavljeno na raspolaganje Kliničkom centru, a ta sredstva bi se potom vraćala uz minimalnu kamatu. Takav sistem nije nezakonit, ali činjenica da su ranije uprave KCUS-a mogli samo sanjati da ta sredstva imaju, makar i dijelom, na raspolaganju.

Inače, Zavod zdravstvenog osiguranja je do kraja marta na privremenom finansiranju. Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije dalo saglasnost na predloženi Finansijski plan Zavoda za 2016. godinu, jer nije utvrđen program zdravstvene zaštite o pružanju zdravstvenih usluga.

Drugi dio sredstava za potrebe Kliničkog centra obezbjediće se nakon usvajanja finansijskog plana ZZO KS. Izvori Žurnala dobro upućeni u sistem zdravstvene zaštite navode da će se jednostavno povečati mjesečna tranša za potrebe KCUS-a za najmanje milion KM mjesečno. O tome već postoji dogovor unutar kantonalne skupštinske većine. Tako će samo za prvu godinu upravljanja Kliničkim centrom nova direktorica imati oko 30 miliona KM više nego direktori prethodnih godina.

Hitno preseliti Opću bolnicu

Nisu SDA kadrovi ovih dana uposleni samo na pronalaženju što više novca za direktoricu Sebiju Izetbegović i KCUS. Traži se hitna legalizacija, odnosno pravni okvir da se Kliničkom centru pripoji Opća bolnica„Prim.dr. Abdulah Nakaš“, gdje je Sebija Izetbegović bila direktor. Nadležne službe federalne Vlade su pod pravom presijom da što prije usaglase “sve po zakonu” tekst kojim bi oprema i osoblje Opće bolnice bilo stavljeno na raspolaganju KCUS-u.

Ilustrativno je da se u cijeloj priči ne oglašava HDZ-ov federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, što je razumljivo u dijelu međustranačkih dogovora o kontrolama javnih resursa.

Kako je Žurnal objavio, o imenovanju Sebije Izetbegović nije se izjašnjavala kadrovska komisija SDA, iako je to pravilo važilo za sva imenovanja na upravljačke pozicije ispred ove stranke. Razumljivo, jer se ni sam predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne bi mogao suprostaviti želji svoje ambiciozne supruge.

No, ako kadrovi ove stranke misle da su imenovanjem za direktoricu KCUS-a riješili sve ambicije Sebije Izetbegović, prevarili su se. Naime, ima ozbiljnu namjeru da postane akademik i eto im uskoro novog partijskog zadatka.

(zurnal.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close