BiHPolitika

Spajanje Opšte bolnice i Kliničkog centra je nezakonito!

“Reforma” zdravstva

LJEKARSKA KOMORA UPOZORAVA: Spajanje Opšte bolnice i Kliničkog centra je nezakonito!

Konačno je i Ljekarska komora kantona Sarajevo ozvaničila stav o nasilnom pripajanju Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” sarajevskom kliničkom centru, koje je najavila novoimenovana direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović

Piše : A.G.

Potpuna šizofrena situacija vlada kada je u pitanju spajanje Opće bolnice “Abdulah Nakaš” i Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo. Dok u praksi osoblje Opće bolnice već podnosi molbe za “dobrovoljni” prelazak u UKCS-a, još uvijek nema niti jednog dokumenta koji bi ozakonio eventualno spajanje ove dvije zdravstvene ustanove.

Ta procedura ni na koji način ne može biti legalna,”izjavio je za Žurnal prim.dr. Dragan Stevanović, predsjednik sarajevske ljekarske komore. Rukovodstvo komore je raspravljalo o najavi spajanja dvije bolnice. Pozdravili su spremnost vlasti da rješavaju teške probleme zdravstvenog sistema, ali da proces ne bude parcijalan, voluntaristički i nabrzinu odrađen.

Komora traži da vlada napravi projektni zadatak i angažuje stručnu instituciju kantonu ili Federaciji koja je meritorna za davanje procjene i smjernica reforme zdravstvenog sistema uključujući spajanja, gašenja, ili formiranja novih ustanova. Sve to treba biti stavljeno stručnoj javnosti na raspravu, a tek potom ponuđen vlastima koje su nadležne za donošenje konačnih odluka, “zaključak je Ljekarske komore KS.

Grupa za provedbu želja

Podsjetimo, Vlada Federacije imenovala je polovinom decembra radnu grupu sa izradu finansijske analize i ekonomske opravdanosti spajanja JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i UKC Sarajevo i pripremu prijedloga potrebnih pravnih akata. Od devet članica grupe dva su ljekara i to – Sebija Izetbegović lično te doskorašnja vd direktorica UKCS-a Enra Suljić. U radnoj grupi, očito sastavljenoj da formalno legalizuje želje Sebije Izetbegović je i Alma Pehlić, sekretar ministarstva zdravstva KS, istovremeno i član Upravnog odbora UKCS koje je imenovalo Sebiju Izetbegović direktoricom.

Slučajno ili ne, Pehlićeva je bila i predsjednica Komisije za provođenje postupka izbora direktora Opće bolnica “dr Abdulah Nakaš” kada je Izetbegovićeva izabrana na tu funkciju. Među ostalim članovima grupe nema niti jednog kliničkog ljekara, što daje osnova sumnji da je odluka već donijeta u stranačkim kabinetima.

Ljekarska komora Federacije BiH nema zvaničnih saznanja o dešavanjima oko Opšte bolnice i spajanja sa UKCS. Sve što znamo jeste iz medijskih izvještaja. Činjenica je da ovakvom procedurom prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH i obaveza da sekonsultuju komore kod organizacijskog preustroja medicinskih ustanova,“objašnjava za Žurnal Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH. Ova bi komora svoj zvaničan stav o svemu trebala saopštiti u srijedu 13.januara.

U svakom slučaju, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić se još ne oglašava po ovom pitanju. Za sada je potpisao saglasnost o imenovanju Sebije Izetbegović za direktoricu UKCS. Znakovita šutnja dovoljno kazuje da je u međustranačkim kombinatorikama već sve dogovoreno. Uostalom, ministar Mandić nije ni reagovao kada je Vlada FBiH imenovala potpuno dugačiji sastav privremenog UO Kliničkog centra u odnosu na njegov prijedlog. Sve je bilo “posloženo” da izbor nove direktorice bude neupitan.

Ne iznenađuje ni šutnja premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, koji je svojim pristankom na sva dešavanja oko statusa Opće bolnice i obećanjem da će ove godine obezbjedititi dodatnih 30 miliona KM za finansiranje direktorovanja Sebije Izetbegović u UKCS-u, uspio sačuvati poljuljanu poziciju, o čemu je Žurnal ranije pisao.

http://zurnal.ba/novost/19604/kad-prva-dama-postane-direktorica-sda-pronasla-30-miliona-za-uspjesan-rad-sebije-izetbegovic

(zurnal.info)

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close