-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

“Schmidt se neće obratiti Vijeću sigurnosti UN-a,…”

AVDOVIĆ POJAŠNJAVA

“Zatvorena su vrata dogovora. Rezolucija je već puštena u promet i Rusi nemaju razloga da stave veto na usvajanje te rezolucije jer su dobili ono što su tražili”, istakao je Erol Avdović koji se za Dnevnik 2 Federalne televizije javio iz New Yorka.

“S druge strane zapadne zemlje insistiraju da se radi o solomonskom rješenju. Ne bih se usudio prevagnuti niti da jednu niti na drugu stranu, ali uistinu da su Rusi dobili izuzeće iz teksta Rezolucija i pominjanje u bilo kom kontekstu OHR, a gospodin Schmidt se neće obratiti Vijeću sigurnosti, niti video linkom niti izravno.”

Navodi da je kredibilitet Christiana Schmidta odavno poljuljan.

“Poljuljan je i zbog nekih njegovih izjava i poređenja da on nije Paddy Ashdown. Nije to trebao uraditi i nije trebao reći bilo koje druge izjave koje su se dogodile, ali gospodin Dodik, s obzirom da to dugujemo javnosti, nije u pravu kada kaže neće se usvojiti izvještaj gospodin Schmidta. Bez obzira što se on neće obratiti, on je već cirkuliran svim zemljama Vijeća sigurnosti, dakle 15 njih. Oni znaju i po proceduri se to izvješće ne usvaja. Biće debata, govorit će se, ali u Rezoluciji koja je od Rusa bila uvjet bez koga se ne može neće biti pominjan OHR. Nema usvajanja ovog izvještaja i tu gospodin Dodik nije u pravu.”

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close