-TopSLIDEKultura

U Počitelju se urušila Šišman Ibrahim-pašina medresa!

Tužni i šokantni prizori Medrese u Počitelju, izgrađene prije 1664. godine,
FOTO: AVAZ

ZASTRAŠUJUĆI NEMAR

U Počitelju se urušila Šišman Ibrahim-pašina medresa!

Boli me kao čovjeka, kao imama, što ne čuvamo ono što je dio naše historije, kaže ef. Gadara

Počitelj, definitivno, propada. Pune četiri godine od dramatičnog upozorenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika (KONS) BiH, nakon monitoringa o stanju kulturno-historijskih objekata u ovom gradu, svojevrsnom simbolu BiH, situacija je sve gora. Ovih dana Šišman Ibrahim-pašina medresa se skoro urušila!

Molbe i apeli

Prizor koji je naša ekipa jučer zatekla na licu mjesta bio je šokantan, a propadanje Medrese, izgrađene prije 1664. godine, kako je to u svom putopisu naveo Evlija Čelebija, pokazuje zastrašujuću nebrigu i nemar nadležnih institucija prema kulturno-historijskom blagu u Počitelju.

Činjenica da se drvena konstrukcija nadstrešnice Medrese srušila na jednom dijelu i da su propale kamene ploče potresla je počiteljskog imama Džemala ef. Gadaru. Sam je očistio dvorište Medrese, ali je nemoćan da objekt zaštiti od potpunog urušavanja. Moli i apelira, kako nam kaže, na nadležne, od Vakufske direkcije do drugih institucija u okviru Islamske zajednice, da nešto poduzmu.

– Ljut sam i razočaran. Dok, s jedne strane, stalno nešto gradimo, s druge ne čuvamo objekte poput Medrese, koja je opstajala više od 350 godina. Mene je sramota kada me turisti pitaju za Šišman Ibrahim-pašinu medresu. Šta da im pokažemo? Gdje da ih dovedemo? Ne biste vjerovali koliko ljudi zna za činjenicu da je jedan grad, jedno malo, nepoznato mjesto ondašnje, poput Počitelja, imalo medresu, hamam, han, imaret, sve objekte od društveno-socijalnog značaja. Boli me kao čovjeka, kao imama, što ne čuvamo ono što je dio naše historije, a to je, sigurno, ova medresa – potresen je bio ef. Gadara.

S kupole Medrese je, kako smo pisali, svojevremeno ukraden olovni lim, a počinioci do sada nisu otkriveni.

Nemjerljiva šteta

Ni od obećanih radova na obnovi krovne konstrukcije Gavrankapetanovića kule nema ništa.

– Iz Gradske uprave Čapljina kazali su da će obnova početi u oktobru. Evo, novembar je i ništa se ne događa. Taj krov je, ne znam koliko ću to puta ponoviti, prava opasnost za turiste. Konstantno se sve u vezi s Počiteljem stavlja ustranu iz meni nepoznatih razloga i poriva, a šteta je, vidite i sami, nemjerljiva i sve je potpuno nerazumljivo – kazala nam je Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj.

Na Pašinoj tabiji fekalije

Zanimljivo, jedini objekt koji je nakon upozorenja KONSBiH donekle revitaliziran je Pašina tabija, s koje se Počitelj vidi kao na dlanu. Nažalost, Pašina tabija je, kako nam je rekla Dizdar, ponovo obijena i puna je smeća i fekalija.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close