-TopSLIDEBiHPolitikaSvijet

Ucjena Rusije na djelu: EUFOR da Schmidt ne, Escobar stiže u BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt neće predstaviti izvještaj o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a zbog blokade Rusije koja je uslovila produženje misije EUFOR-a u BiH ako se Schmidtu dozvoli obraćanje. 

U ovom slučaju zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a morale su pristati na truli kompromis s Rusijom koju podržava i Kina kada je riječ o nepriznavanju visokog predstavnika u BiH. Ovo je prvi put u historiji postojanja visokog predstavnika da nije dozvoljeno obraćanje zemljama članicama Vijeća sigurnosti BiH.

Također kako javlja Istraga.ba u rezoluciji koju treba usvojiti VS UN-a nema pomena OHR-a čime se potpuno obesmišljava ta institucija. Rusko ne OHR-u tek će imati posljedice po dalje događaje u BiH. 

Izvještaj o BiH obuhvata period od aprila do polovine oktobra, a u kojem su pobrojani svi problemi i događaji koji prijete eskalacijom i mogućim sukobom. Novinar Erol Avdović potvrdio je da je u ovom slučaju riječ o “solomskom rješenju”.

“Ono što je najviše Rusima zasmetalo i bilo okidač je rečenica visokog predstavnika u izvještaju a to je da najava formiranja entitetske vojske u RS-u, kako je Milorad Dodik, najavio je zapravo secesija bez samog čina secesije”, kazao je novinar Avdović. 

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling koji također nije imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a kazao je danas u Sarajevu da se Schmidt zbog uskraćivanja obraćanja u VS UN-a mora obratiti PIC-u.

“U PIC-u moraju važiti demokratski principi, a ne veto koji je usmjeren protiv visokog predstavnika kako ne bi rekao istinu. EU mora biti jasno da takva situacija nije u skladu s ljudskim pravima ni u skladu s Poveljom UN-a o ljudskim pravima. Moralo bi se od PIC-a od skupštine svih članova insistirati da oni glasaju o tom Izvještaju i da ga izglasanog predaju Vijeću sigurnosti i da Vijeće sigurnosti pozove visokog predstavnika da objasni taj svoj Izvještaj”, rekao je.

Siguran je da će članice EU zemalja glasati za njegov Izvještaj.

“Kad se to uradi onda bi Vijeće sigurnosti UN trebalo odlučiti o tome da visokom predstavniku da novi datum sjednice na kojoj će iznijeti Izvještaj. Ako to ne bude, onda možemo reći da se uništava svjetski demokratski poredak, to je atak na svjetski demokratski poredak i to je nešto što se mora odbraniti, a visoki predstavnik ima i drugih mogućnosti da reaguje”, istaknuo je.

Bivši visoki predstavnik kazao je kako međunarodna zajednica svojom šutnjom pokušava očuvati mir ali da su se grdno prevarili i otvorili vrata diktatoru odnosno Miloradu Dodiku. 

Samo tri dana nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a u BiH stiže američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. On bi već u ponedjeljak trebao održati sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i političkim liderima. 

Escobar je prošle sedmice imao saslušanje pred Pododborom u Kongresu SAD gdje je govorio i o situaciji u BiH. 

Govoreći o mogućim sankcijama naglasio je da one mogu biti usmjerene protiv pojedinaca, ali da i dalje ima prostora za dijalog. Naglasio je da entiteti u BiH nemaju ustavne ovlasti da se unilateralno povlače iz državnih institucija.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close