Sastanak u Briselu: Još nema pomaka, zvaničnici EU s liderima pojedinačno

BRISEL – U sjedištu Evropske komisije u Briselu u toku je sastanak delegacija sedam vodećih bh. stranaka s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, a kako Vijesti.ba saznaju još nema pomaka u dogovoru. Kako nezvanično doznajemo, zvaničnici EU pozivaju predstavnike stranaka iz FBiH na pojedinačne razgovore.

10.00

Radončić na sto vratio opciju indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH

U sjedištu Evropske komisije u Briselu počeo je sastanak delegacija sedam vodećih bh. stranaka koje predvode lideri  Fahrudin Radončić (SBB), Dragan Čović (HDZ BiH), Zlatko Lagumdžija (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Milorad Dodik (SNSD), Mladen Bosić (SDS), kao i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom (Fule).

Sastanku prisustvovuju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) te entitetski premijeri Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD).

Nakon uvodnog izlaganja evropskog komesara Filea, lideri stranaka su počeli izlagati svoja viđenja oko ponuđenih modela za implementaciju presude “Sejdić – Finci”.

Kako saznaje Avaz, lider SBB-a je u diskusiji vratio mogućnost izrade ustavnog amandmana koji se odnosi na zaključak iz Brisela “model izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH kroz amandmane na Ustav i Izborni zakon trebaju uz dodatak odluke Suda u Strazburu spriječiti nametanje izbornih rezultata bilo kom konstitutivnom narodu ili ostalima”. Ponudio je i opciju ravnopravnog razmatranja opcije indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH

Podsjetimo, sinoć je u Briselu održan sastanak delegacija pet najjačih stranaka u Federaciji BiH s direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje EU Kristijanom Danijelsonom (Christian Danielsson),  Peterom Sorensenom, specijalnim predstavnikom EU u BiH, te njegovim zamjenikom Rencom Davidijem (Renzo Daviddi).

Predstavnici Evropske komisije su prezentirali model o implementaciji presude Evropskog suda u Strazburu, koji je liderima bio predočen u martu ove godine.

Delegacijama političkih stranaka skrenuta je pažnja kako ovaj model može doživjeti određene promjene kada je riječ o raspodjeli takozvanih premium mandata. Međutim, predstavnici HDZ 1990 su ovaj model koji je predložila Evropska komisija još jučer odbacili .

Od državnog i entitetskih premijera tokom sastanka, koji će trajati do 12 sati, očekuje se da iznesu rješenje za efikasan mehanizam koordinacije.

 

09:00

Počela treća runda dijaloga o presudi “Sejdić – Finci”

U Briselu je danas nešto iza 09.00 sati počeo sastanak političkih lidera u BiH sa zvaničnicima Evropske unije, predvođeni komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik komesara Fuelea Peter Stano.

Lideri će na sastanku pokušati usaglasiti model implementacije presude “Sejdić-Finci” te pitanja koja blokiraju evropski put BiH.

Završetak sastanka očekuje se u 12.00 sati.

 

08.00

U Briselu danas treća runda dijaloga

U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci”, te mehanizam koordinacije BiH sa EU.

Sastanku u okviru dijaloga, koji je organizovan na inicijativu komesara EU za proširenje Štefana Filea, iz Republike Srpske prisustvovaće predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, te predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač.

Početak sastanka planiran je u 9.00 sati, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12.00 saopštiti rezultate razgovora.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju “Sejdić i Finci” i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici Srpske otputovali su u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke “Sejdić i Finci”.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je rekao da, ukoliko partije iz Federacije BiH ne postignu dogovor u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci”, pokazaće se da je BiH apsolutno problematična i da je riječ o suštinskim neslaganjima hrvatskog i bošnjačkog naroda.

“Ukoliko ne dođe do dogovora u Federaciji, svjestan sam da je Evropa odlučna da preduzme određene mjere sankcionisanja i tada smo i mi predmet tih sankcija…Republika Srpska nije spremna da trpi i bude kolateralna šteta u svemu tome. Jasno ćemo poručiti javnosti ko je kriv, a vidjećemo i na koji način ćemo se odbraniti od te štete”, naglasio je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da u tom slučaju Republika Srpska ispada kolateralna šteta, jer zbog nečinjenja u FBiH Srpska ima posljedice.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i njegov zamjenik Predrag Kovač otputovali su danas u Brisel, gdje će učestvovati trećoj rundi razgovora. Bosić i Kovač očekuju da će stranke iz FBiH dogovoriti način izbora dva člana predsjedništva iz FBiH.

Sedmočasovni susret u Sarajevu između pet najvećih stranaka u FBiH nije završio dogovorom, a za to im preostaje još jedna šansa – na samom sastanku sa Fileom koji bi trebalo da traje od 9.00 do 12.00 sati, i čije produženje nije predviđeno.

Pred odlazak u Brisel, Izetbegović je istakao da se nada da će dogovor biti postignut.

On je najavio mogućnost da u Briselu bude razmatran i model koji je SDA ranije predložila, a koji, kako je naveo, izlazi u susret svima i svemu, osim sujeti ljudi koji žele biti predlagači.

Raguž smatra da je potrebno uložiti sve napore kako bi dogovor bio postignut.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke “Sejdić i Finci”, u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno – jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.

 

(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close