Sastanak o implemetaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić sa svojim suradnicima, primila je jučer u radni posjet ključne predstavnike u implementaciji Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. Sastanku su nazočili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, predstavnici Ekonomskog socijalnog vijeća FBiH i Ekopaka, odnosno ovlaštenog operatera sustava upravljanja ambalažnim otpadom u Federaciji BiH.
Razlog današnjeg susreta bio je razmjena relevantnih informacija zbog što bolje uspostave mehanizma za poboljšanje implemetacije samoga Pravilnika.
Pravilnik je podsjećamo stupio na snagu u siječnju 2012. godine, od kada teku obveze za sve gospodarske subjekte, koji ambalažu ili proizvode ili stavljaju na teritorij Federacije BiH, da se uključe u sustav preko ovlaštenih operatera sustava, ili uplačivanjem naknada za ambalažu u Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Tijekom sastanka predstavnici Ekopaka prezentirali su i preliminarne rezultate i postignuća u 2012.g., kao i obveznike i količine ambalaže za koju je ugovorom preuzeta obveza upravljanja u 2012.g, a finalno izvješće očekuje se da će biti dostavljeno u skladu sa rokom za podnošenje izvješća definiranim članom 21., Pravilnika, do 31.03.2013.g.

Obveze koju imaju proizvođači ambalaže, uvoznici,punitelji, distributeri, i krajnji snabdjevači se ne mogu izbjeći, već se odgodom stupanja u sustav samo akomuliraju.
Gospodarski subjekti koji u 2012. nisu potpisali ugovor sa ovlaštenim operaterom sustava su u obvezi izvješća o količinama ambalaže dostaviti Fondu, a oni gospodarski subjekti koji nisu u sustavu, niti preko ovlaštenog operatera sustava, niti su izvješće dostaviti Fondu, bit će predmetom aktivnosti nadležnih inspekcijskih tijela.
Tijekom sastanka donešeni su i zaključci i o drugim mjerama koje će biti poduzete kako bi se u 2013.g. intezivirala primjena Pravilnika, te osigurali uvijeti za razvoj sustava upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u Federaciji BIH, po uzoru na najefikasnije sustave zemalja Europe.

www.magazinplus.eu – Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close