Izmir Hadžiavdić povukao kandidaturu za sudiju Ustavnog suda

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, povukao je kandidatiru za sudiju Ustavnog suda FBiH.

O tome je obavijestio predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednike Svetozara Pudarića i Mirsada Kebu.

– Kako je notorna činjenica da nemam odgovarajuću podršku izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine za imenovanje na mjesto suca Ustavnog suda FBiH, povlačim kandidaturu a mojim kolegama i prijateljima protivkandidatima, inače časnim ljudima i izvanrednim pravnicima, želim uspješan nastavak procedure imenovanja – naveo je Hadžiavdić u dopisu čelnicima Federacije.

Predsjednik FBiH Živko Budmir jučer je kazao novinarima da je u završnoj fazi izbor troje sudija i da su u najuži izbor ušli kandidati Dragica Dragičević, Šahbaz Džihanović i Mladen Srdić.

Lista s imenima bit će vrlo brzo upućena Domu naroda Federalnog parlamenta, kazao je Budimir.

Predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović jutros je Agenciji FENA rekao da još nije dobio listu kandidata te da će kada bude dostavljena sazvati sjednicu Doma radi izjašnjenja delegata.

Ustavni sud FBiH čini devet sudija. Trenutno u sazivu ima pet aktivnih članova koji svaku odluku donose konsenzusom.

Posljednji član koji napušta mjesto u tom sudu je Faris Vehabović jer odlazi na mjesto sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Trenutno su u sastavu Suda predsjednica Kata Senjak, potpredsjednica Aleksandra Martinović i sudije Ranka Cvijić, Domin Malbašić i Sead Bahtijarević.

www.magazinplus.eu – Slobodna Bosna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close