Sarajevska zaobilaznica – kako propadaju strateški projekti

Sarajevska zaobilaznica najbolji je primjer kako propadaju strateški projekti koji su trebali biti prioritet u realizaciji. Nakon šest godina čeka se novi tender. A kako trenutno stvari stoje, proći će još mnogo vremena dok Sarajevo dobije cestu koja će spriječiti svakodnevni kolaps u saobraćajnoj špici, izvijestila je Federalna televizija.

Od početka rada na sarajevskoj zaobilaznici, prije šest godina, napravljena je strateška greška jer nije prepoznat značaj ovog projekta. Glavni prioritet trebale su biti gradske zaobilaznice. To nije bio slučaj i građani koji putuju od Zenice do Sarajeva danas lakše dođu na odredište nego što se saobraća od Jošanice do Stupa. Trpi cijela privreda.
“Onaj ko sklapa ugovore treba znati solventnost izvođača, njegove karakteristike, sposobnost da izvede radove, da poštuje rokove. Onaj ko je provodio taj tender je pogriješio. Očito, problem je rangiranje kriterija. Tu su morali dati elemente koji utječu da se kvalitetno i na vrijeme može završiti projekat”, ističe Mehmed Bublin, profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.
Potpisivanjem posljednjeg rješenja o eksproprijaciji zemljišta u julu otvorena su vrata za nastavak gradnje na trasi Sarajevske zaobilaznice. Četiri mjeseca kasnije potpuno prazno radilište na vijaduktu Briješće, dijelu druge dionice zaobilaznice. Niko neće odgovarati za loš izbor nosilaca projekta.
Filip Vujeva, direktor JP Ceste FBiH, ističe da firma Osijek-Koteks nije izvršila svoje obaveze, te da je realizirala samo 35 aktivnosti iz ugovora. Kako sada stvari stoje, jedina opcija je ponovni tender i potraga za novim izvođačem. To znači ponovno probijanje rokova i dodatne probleme, posebno za podizvođače radova na ovom dijelu zaobilaznice.
“Ako to bude pozivom javnog tendera, najmanje godinu će kasniti. To je procedura koja se treba provesti”, pojašnjava Džemaludin Peljto, direktor Hidrogradnje u ostavci.
Kako se vode ovi poslovi, bez strogo preciziranih nadležnosti i obaveza, najbolji je primjer iskustvo sa slovenskim SCT-om koji je bankrotirao. Sigurno je jedino da će građani Sarajeva još dugo čekati na gradsku zaobilaznicu.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close