Saopćenje za javnost iz Službe civilne zaštite Visoko

Prema podacima koji svakodnevno stižu Službi civilne zaštite dostavljeni od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, može se zaključiti da se u ljetnom periodu 2015-te godine očekuju izrazito visoke temperature, odnosno suho i toplo ljeto, što direktno može uticati na povećanje rizika od pojava požara na otvorenom prostoru na području Bosne i Hercegovine,  odnosno FBiH. Također, prema podacima Profesionalne vatrogasne jedinice Visoko, očekuje se nagli porast broja požara na otvorenom prostoru/požari suhe trave i niskog rastinja/.

Pojavu navedenih požara gotovo po pravilu prouzrokuju nesavjesni građani prilikom obavljanja ljetnih radova na svojim imanjima/čišćenje poljoprivrednih i šumskih površina, loženja vatre i spaljivanja korova, suhe trave te lišća i drugih otpadaka/.

Skrećemo pažnju građanima da povećaju oprez prilikom izvođenja ovih radova na čišćenju i spaljivanju na otvorenim površinama, kao i u blizini šuma kako ne bi došlo do nekontorlisanog širenja požara koji bi kao rezultat imao velike posljedice na materijalnim dobrima, prirodnim resursima a u najgorem slučaju mogao bi ugroziti i ljudske živote.

Da bi ugodno provodili ove tople dane u hladu drveća, uz vodotokove, na uređenom i neuređenom  šumskom zemljištu, poslije napornog rada na vlastitim imanjima, vikende i godišnje odmore, koristeći blagodati prirode, imajte stalno na umu da vam i najmanja nepažnja može pomutiti te trenutke.

Ne dozvolite da trenutak nepažnje ili nehata, a pogotovu namjere, ne izazove šumski požar, čime bi mogli ugroziti ne samo vlastita dobra i sopstveni život, nego i dobra i živote drugih ljudi.

Podsjećamo građane da je članom 82. Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu /”Službene novine ZENICKO DOBOJSKOG KANTONA”, broj:5/11/ regulisano da:

1.Svaki građanin koji primijeti požar dužan je da ga ugasi, ako to može učiniti bez opasnosti za sebe i za druge.

2.Ukoliko građanin nije u mogućnosti da ugasi požar, dužan je da o požaru obavijesti nadležne institucije.

Na području općine Visoko obavijestiti:

-Policijsku stanicu Visoko tel. 122

-Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko tel. 123

-Operativni centar Službe civilne zaštite tel.735-700

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close