Današnji dan mora biti početak nove Europe, dan kada potlačeni ustaju s koljena – izgovora više nema, Grci su pokazali da je moguće

Referendum je dobiven, međunarodnoj financijskoj oligarhiji sijevnuo je udarac kao nikada do sada: Današnji dan mora biti početak nove Europe, dan kada potlačeni ustaju s koljena – izgovora više nema, Grci su pokazali da je moguće

(D. Marjanović – advance.hr)

Nismo ni svjesni što se danas desilo – tek kroz neko vrijeme, kada posljedice postanu konkretne, znati ćemo da je baš danas, 5. srpnja 2015., bio ključan dan kada je otpor protiv brutalnih mjera štednje dobio svoje konture. Grčki narod je danas prvi uzvratio udarac – nitko do sada još nije učinio nešto niti približno slično. Grčki narod je danas međunarodnim kreditorima poručio “NE” i samim time učinio ono najvažnije – pokazao da se to može. Jer danas ne samo da su kreditorima rekli povijesno “NE”, već su i pokazali cijeloj Europi da je strah nešto što se može prevladati.

Znamo itekako dobro da se ishodi referenduma često dobivaju na strah(nešto u stilu “ako ne glasate ovako, nema mirovina”), ali grčki narod je danas pokazao kako se više ne boji.

Ankete su predviđale tijesnu borbu, pa čak i minimalnu pobjedu “DA” glasa, nešto u okviru 43% protiv 42%. No, ispali je sasvim drugačije, ispalo je trijumfalno za “NE”, odnosno za “OXI”. Preko 60% stanovnika Grčke glasalo je protiv podređivanja kreditorima.

Naročito su se istaknuli mladi ljudi, pokazali su da su spremni preuzeti konce vlastite sudbine u svoje ruke i u ogromnom broju su odbacili kreditorsku Trojku.

Gnjevne reakcije već sijevaju iz Berlina, pojedini bankari traže odmazdu, instant odmazdu, poručuju kako Grčku treba odmah izbaciti iz eurozone. Neka, neka pokušaju, ali izgleda da grčki narod ima daleko više hrabrosti od njih.

Možda se europska bankarska klasa i bi Grčke na brzinu riješila, ali nije tako jednostavno – što će reći na sve to europski “veliki brat”, odnosno SAD? Može li Washington dopustiti da Grčka tek tako ode iz sfere Bruxellesa u zagrljaj Moskve i Pekinga? Jer tamo će i otići, isti dan kada bude udaljena iz eurozone.

Bijes, panika, strah, gnjev – to su osjećaji koji sada dominiraju Bruxellesom i Berlinom. Poraz uvijek najteže boli onoga koji nikada nije naučio gubiti, a međunarodni kreditori ne mogu ni pojmiti da im se to upravo sada dešava.

Nije, na kraju krajeva, njima toliko stalo do (eksploatacije) Grčke koliko ih je strah da će, ako se Grčka oslobodi, bar i malo, istim putem krenuti i druge njihove žrtve. A tko su žrtve? Svi mi! Struktura današnje Europe se u sirovoj formi svodi na mase, narod, i njihove političke, financijske i društvene gospodare, odnosno kapitalističku klasu koja, u velikoj utrci za profitom, misli da može na kraju, kada je sve drugo presušilo, porobiti i narode Europe. To neće proći tako lako, dovoljno je samo da narodi shvate da imaju izbora, da robovanje financijskom terorizmu nije jedina opcija, da postoje druge opcije, razne opcije, neke bolje, neke manje, ali itekako postoje.

Velike promjene u svemu nastaju promjenom paradigme ili načina gledanja na neke stvari. Dominantna paradigma bila je ta da nema drugog puta, nema otpora financijskog oligarhiji. Paradigma se svodila na to da je samo submisivnost prihvatljiva. U otpor su vjerovali samo “rubni” elementi. No, danas se stvari mijenjaju. Grčka, SYRIZA, Tsipas, učinili su otpor “mainstreamom”, ali i zaraznim konceptom.

Dok preplašene financijske glavešine prijete Grčkoj ni ne vide da će se ovaj otpor velikom brzinom proširiti kroz cijelu južnu Europu. Ne shvaćaju da će nakon Grčke, krajem ove godine, izgubiti i Španjolsku, a zatim i Portugal, Italiju… Najgore će proći kada se politički kompas usredotoči na otpor, odnosno kada ljevičarski otpor južne Europe nastavi desničarska instanca sjeverne i srednje Europe. Tko je među prvima pozdravio današnji uspjeh grčke ljevice? Francuski desničarski Nacionalni Front! Drugim riječima, oligarhija će biti napadana iz svih pravaca i treba biti, a narod ima pravo, uvijek ima pravo, pružiti otpor.

Za kraj spomenimo samo još jedno, mainstream medijsko praćenje aktualnog referenduma u Grčkoj. Količina potpore pro-oligarhijskom glasu “DA” bila je zapanjujuća, groteskna i sluganska. Večerašnji rezultat stoga je šamar i svima onima koji su tako “zdušno” podržavali međunarodnu financijsku oligarhiju do zadnjeg trenutka, onima koji ovaj ogroman trijumf upravo sada prenose kao kakvu tragediju.

OXI je pobijedio, nova Europa će krenuti za njim.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close