Samo u Sarajevskom porodilištu lani rodila 31 maloljetnica!

U prošloj godini, prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rodile su 31 adolescentice, većinom starije maloljetnice, uz nekoliko slučajeva mlađih djevojčica.

Od tog broja na Klinici za porodiljstvo obavljena su četiri poroda maloljetnica od 15 godina, deset 16-godišnjakinja i 17 pacijentica od 17 godina.

I zvanične statistike bilježe sve veći broj maloljetničkih trudnoća. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najmlađa majka u 2011. godini imala je 12 godina, dok je u 2012. to bila djevojčica od 14 godina.

Predmet u školi

Prema ranijim podacima entitetskih statističkih zavoda, godišnje u našoj zemlji bude nekoliko stotina poroda maloljetnica, a čak je Federalni zavod za statistiku godišnje znao zabilježiti i po 600 poroda adolescentica.

Kako tvrde ginekolozi u BiH, tinejdžeri sa 15 godina stupaju u spolne odnose. Stručnjaci upozoravaju da maloljetničke trudnoće mogu biti rizične i za novorođenče i za majku koja nije dovoljno zrela za majčinstvo. Ginekolozi navode da fizička spremnost za taj čin ne znači i psihičku.

Za ovu godinu još nema zvaničnih podataka, ali saznajemo da su samo u januaru i februaru u Sarajevu zabilježeni slučajevi dvije maloljetnice od 14 i 15 godina koje su rodile. Jedna od njih samovoljno je stupila u odnos s muškarcem koji je od nje stariji 14 godina. Druga djevojčica porodila se početkom februara, a otac njenog djeteta je u bliskom srodstvu s njom, tako da je u pitanju težak incest!

 

Dr. Mehmedbašić: Djecu ulica uči intimnim stvarima

 

– I trudnoća i porod visokog su rizika u ovakvim slučajevima. Takva dešavanja u biti znače poraz obrazovnog sistema. Strašno je da mlada žena od 16 i 18 godina nema osnovnu zdravstvenu kulturu o zaštiti i trudnoći. Alarmantni su podaci da toliko veliki broj maloljetnica rađa, to jesu zvona na uzbunu. U obrazovnom sistemu moramo biti direktniji, ne smije se dopustiti da tu djecu ulica uči intimnim stvarima, pa da ih život šamara za posljedice. To nije sreća ni za mladu osobu ni za to dijete, a strašno je i za porodicu – kazao je za „Avaz“ poznati ginekolog, dr. Senad Mehmedbašić.

Razlog za takva dešavanja je, prema njegovim riječima, ignorantski odnos roditelja, ali i obrazovnih ustanova, prema odgoju djece.

– U Hrvatskoj postoji Zakon o zdravstvenom odgoju. Uveden je u škole kao predmet. To treba uraditi i u našoj zemlji, ali, nažalost, o tome niko ne želi ni da priča – kaže dr. Mehmedbašić, koji dodaje da je broj poroda maloljetnica u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ približan broju na KCUS-u.

Nepoželjan abortus

I psiholozi napominju kako mladi nisu dovoljno upoznati sa svojom spolnošću.

 

Dizdarević: U školama ne dobivaju nikakvo znanje o intimi

 

– Mislim da se djevojčice boje obratiti psihologu za pomoć zbog roditelja. Ali, kada se desi trudnoća koja je poodmakla, onda je kasno za abortus, a koji nije poželjan ni s medicinske ni sa psihološke strane. Maloljetnice nisu psihološki stabilne niti da budu majke u tim godinama, ali ni da im se uradi abortus. Postoji opasnost da li će ikada više onda moći roditi još jednu bebu. Abortus je trauma za cijeli život u normalnim godinama, a kamoli za maloljetne osobe – kaže psiholog Jasminka Dizdarević.

Dodaje da se ranije u školama izučavao predmet Zdravstvena higijena i mentalno zdravlje, i humanizacija odnosa među spolovima, a da sada u školama djeca ne dobivaju nikakvo znanje o intimi.

– Sada, kada imamo situacije da djeca od četiri godine koriste internet i gledaju mnoge stvari, jer im je sve dostupno, dobro bi bilo u školama napraviti sistem da se uči o reproduktivnom zdravlju i mentalnoj higijeni. Seksualno zadovoljstvo je kada zadovoljite i tijelo i dušu, dakle kada znate s kim stupate u intimni odnos, šta očekujete od njega i šta planirate za budućnost. Velika je greška kada se u krevet ulazi s osobom reda radi, samo da bi se doživjelo neko seksualno iskustvo – ističe Dizdarević.

Vanbračne zajednice

I u Centru za socijalni rad u Sarajevu potvrdili su da je u porastu broj maloljetnih majki koje žive u vanbračnim zajednicama. Kažu da u Savjetovalištu za bračne parove sve češće imaju slučajeve vanbračnih zajednica u kojima djevojke imaju manje od 16 godina.

Statistike u RS

I broj namjernih prekida trudnoće u RS je alarmantan, a statistike kazuju da je od 2004. do 2012. godine zabilježeno 9.000 abortusa te 152 maloljetničke trudnoće.

Globalni problem

Maloljetničko majčinstvo predstavlja izuzetno veliki i globalni problem, posebno u zemljama u razvoju, u kojima se svake godine porodi 7,3 miliona djevojčica mlađih od 18 godina, navodi se u dokumentu „Stanje svjetskog stanovništva u 2013. godini“, koji je objavio Populacijski fond Ujedinjenih naroda.

Rizici

  • djevojke koje zatrudne u dobi od 14 do 17 godina imaju veću vjerovatnost da rode dijete prije termina te da im se djeca rode s manjom težinom
  • povećan rizik za loš ishod trudnoće zbog lošeg socioekonomskog statusa, a samim tim i lošije njege novorođenčadi
  • porođaj maloljetnica obično završi carskim rezom upravo zbog nedovoljne razvijenosti i nespremnosti za porod

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close