Said Šteta: Gola pravda

Samo što pomislih da pravosudni organi počinju raditi ono po čemu i država kakva  je Bosna i Hercegovina, može poprimiti epitet pravne, što podrazumjeva provođenje zakona, kakvihtakvih ali zakona i vladavinu prava,  hapšenjem predsjednika i „saradnika“ natpolovičnog dijela BiH, kad ono desi se vijest, kojom se ibreti cijeli glavni grad pa ako hoćete, prateći po prenošenju iste i cijela Bosna i Hercegovina.
Naime kako su svjedoci zabilježili, da je uposlenica u zgradi federalnih pravosudnih institucija u Sarajevu, poznatijoj kao Palača pravde, danima pored prozora razmaknutih zavjesa potpuno gola  vježbala, plesala i čitala novine i spise, nećete vjerovati,  sudinica Vrhovnog suda FBiH.
Zalud sam ja pljuvao po televizoru kada mi prst prileti na daljinskom pa se pojave vinovnici farme ili ti nakog velikog brata, đe se po vazdan gologuzi šećkaju, zavlače jedni drugima pod jorgan a maloumno gledateljstvo da nagađa jeli nešta bilo ili nije. Psovao sam i na uredničke adrese, redajući im nekoliko koljena unazad, ko biva, to gledaju djeca a i termini emitovanja su zamjenili obrazovni program.

Ljutio sam se i na javne servise, koje plaćamo da nam bar pođahkad šta naobrazbe ponude djeci,  kako ne bi prebacivali na ove već pomenute nakaradluke i kako nas ne bi već mjesecima strašili sa  filmovima i tematikom iz II svjetskog rata, kad ni od ovog prošlog rane nisu zarasle.
A vidi sad, dovoljno pogledati kroz prozor ako imate sreće da boravite u glavnom gradu BiH i još nasuprot Palače pravde, tamo pravda gola golcata u vrijeme koje se pika da je radno, razmaknuvši zavjese da dunajluk vidi da se „radi“,  pravda isturila golu guzicu.
Kako od prevelika zahmeta ne bi oznojila cijenjenu pozadinu, službe su se već ranije pobrinule da pod sami prozor udese klima uređaj, neću reklamirati marku, da ohladi kako se ne bi pregrijala.
Da, nebrojeno puta pominjano, u zemlji apsurda, kako je oni dečki i „Dubioze“ nazvaše „Apsurdistan“ glupost jeste najproduktivnija i najviše proizvedeni a ne prodavani proizvod, ponovo se sa žaljenjem evo uvjeravamo.
I dok armije kriminalnih skupina raznije fela korača ovom zemljicom Bosnom i južno Hercegovinom, ko razjareni bikovi ruju, pljačkaju i razvaljuju što je od nje ostalo, dok nam MMF određuje koji ćemo zakon donijeti i kad, kako  bi oni dali one crkavice koju ćemo krvavo platiti, dok nam se međunarodni hohštapleri, miješaju u sve  i koji ćemo toalet papir koristiti, dok nam prosvjeta traži platu na ulici a naki nižerazredni, falcifikovani profesori na jebivjetarskim šalterima, zvanim fakulteti prodaju diplome, brojnije od uvjerenja na  šalteru rođeni-umrli, dok jedemo konjsko i kengurovo meso u mesoprerađevinama znanih proivođača, dok uvozimo žabokrečinu pored činjenice da smo vodom najbogatija zemlja na tlu Evrope, dok pijemo zaraženo mlijeko iz susjedstva a naši mljekari prosipaju zdravo domaće mlijeko u kanalizaciju, dok nam i dalje egzistiraju dvije škole pod jednim krovom iz kojih ne izlaze obrazovana djeca, nego kruške i jabuke,kako reče bajna ministrica, za to vrijeme dobro i predobro plaćena uposlenica, kažu sudinica, ja ću reći gologuzica, nudi svoje škembe, gole.
Neki će požuriti, posebice onaj feministički pokret koji brani prava žene, kako je ponovo proradio moj muški šovinizam, kako htijući u Europu moramo biti tolerantniji i niz drugih jezičkih  lizalica, koje nemaju ni „m“ moralnosti i kojih se gnušaju i oni u Europi ali balkancima može sve pod mišku stat.
Neka!
Otužno i odvratno  je,  da je to uradila jedna od onih prodavačica ljubavi na lašvanskoj ili vogošćanskoj petlji, otužno i jadno, da je to uradila bilo koja osoba bez obzira na pol, koja pripada ljudskoj vrsti, a kada to uradi neko u Palači pravde, kada to uradi u vrijem kada zemlja grca u nepravdi, kada hiljade ljudi baulja ovom zemljicom obespravljeni po ovom ili onom osnovu, za to vrijeme, ona gologuza, mami poglede zatočenika glavnog grada, valjda glavnog po najviše nakaradnih dešavanja, izuzev moralne i neka mi oprosti što ga između ovih redaka stavljam, ostavke ministra obrazovanja, Damira  Marjanovića.
I dok gospodin Jaganjac, kao najpozvaniji u ovoj najodvratnijoj sapunici snimljenoj ikad, vrda potparolskim marifetlucima, kao predsjednik Vrhovnog suda, da je istraga u toku i da postoje indicije, umjesto da samo baci pogled na prozor (makar i ne bila u tom trenutku) znat će ko je stanar te kancelarije i prepoznati na snimku, po glavi ako ne po ostalom, aktericu nemilog događaja.
Za to vrijeme, besćudna politika, koja nam krivca detektuje uvijek negdje drugo u drugoj avliji, prozvodi sve veću nezaposlenost, enormno smanjenje plaća prozvodnom sektoru uz dodatne namete, smanjenje i kašnjenje penzija, nikakvo zdravstveno osiguranje, sigurnost na nivou da je pas lutalica u boljoj poziciji od čovjeka, i do u nedogled slabosti, predskazuje samo jedno, uskoro, koliko ovo ljeto koje ionako najavljuju veoma toplo, svi ćemo pratiti trend gologuze uposlenice Palače pravde, samo bez  pogodnosti da to činimo iza prozora u knacelariji, nego na ulici, goli golcati. I neće to biti trend nego naša surova stvarnost.

Zato obuci se, pravdo, obuci se i na sunce iznesi paragrafe umjesto gole guzice.

Said Šteta – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close