SAD, EU i OHR Državnost BiH nije stvar mišljenja, već činjenica, entiteti izvan BiH nemaju budućnosti!

Stav SAD dobro je poznat i ostaje nepromijenjen. Odani smo principima Dejtonskog sporazuma da je BiH demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država, čiji je teritorijalni integritet neupitan, rečeno je “Avazu” iz Ambasade SAD na naš upit o najavi iz SNSD-a da će ova stranka na predstojećem saboru 25. aprila u Istočnom Sarajevu, između ostalog, donijeti i rezoluciju o “slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj”.

Međunarodni zakon

– Status BiH kao države nije stvar mišljenja, već činjenica koja je ustanovljena međunarodnim zakonom. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH zagarantirani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ni Dejtonski sporazum ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se bilo koji od entiteta otcijepi. Svaka aktivnost usmjerena ka disoluciji BIH predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma – poručili su iz Ambasade SAD.

eldar-subasic-ohr
Subašić: SNSD se obavezao na poštivanje Dejtona 

Kako navode za “Avaz”, retoričke spekulacije o secesiji “prije svega su u funkciji rastjerivanja investitora i uništavanja radnih mjesta”.

– Put ka EU i NATO-u otvoren je samo za BiH. Entiteti izvan BiH nemaju  budućnosti – rečeno je.

Reagirala je i Delegacija EU:

– Neopozivom pisanom izjavom za Evropsku uniju usaglašenom u Predsjedništvu BiH, a koju su potpisali lideri stranaka zastupljeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, svi su se obavezali da će poštovati suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine.

milorad-dodik
Dodik: Kontroverzne najave iz stranke na čijem je čelu

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) rekao je za “Avaz” kako je poznato da je ta izjava, između ostalog, i glasovima poslanika SNSD-a, usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ova obaveza, napomenuo je Mekgafi, u punoj je saglasnosti s dobro poznatim stajalištem Evropske unije da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet BiH kao suverene i jedinstvene zemlje.

mekgafi-endi2mk
Mekgafi: Članstvo u EU daje se BiH, a ne entitetima

– Ponuda za članstvo u EU daje se BiH kao takvoj, a ne pojedinačno bilo kojem entitetu ili Distriktu Brčko – rekao je Mekgafi.

Reakciju smo dobili i iz Ureda visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko).

Krajnji cilj

– Uoči prošlogodišnjih izbora, SNSD je, kao i sve druge stranke, potpisao izjavu kojom se obavezao da će sve aktivnosti stranke biti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji ne ostavlja prostor za nezavisnost RS. Nismo vidjeli tekst rezolucije koju je najavio gospodin Radmanović danas (jučer, op. a.) u medijima, i sve dok ne vidimo njen sadržaj, ne možemo je detaljnije komentirati – kazao je portparol OHR-a Eldar Subašić.

Pitanje ovlaštenja

Mediji su prekjučer objavili izjavu predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a Nebojše Radmanovića, koji je najavio da će ova stranka donijeti rezoluciju o „slobodnoj i samostalnoj RS koja označava krajnji cilj naroda koji živi u RS i spremnost stranke da predvodi narod na tom putu”. Pojašnjavajući najavu o donošenju rezolucije, Radmanović je kazao da se ne može dozvoliti situacija u kojoj neke kandidate iz srpskog naroda na nivou BiH biraju drugi.

– Zbog daljnjeg razvoja Srpske ne možemo dopustiti da se naša ovlaštenja prenose na drugi nivo – rekao je Radmanović, ističući da je to poruka protivnicima SNSD-a i RS.

 

 

Autor: A. Dučić – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close