ŠOKANTNO Azra Miletić žrtva je pravosudne mafije!

Notar Milan Miletić, suprug sutkinje Suda BiH, za “Avaz”

Notar Milan Miletić, suprug sutkinje Suda BiH Azre Miletić, koju Tužilaštvo BiH sumnjiči za primanja mita, zbog čega je prvo uhapšena pa onda puštena, tvrdi u razgovoru za “Dnevni avaz” da je njegova supruga žrtva pravosudne mafije i montiranog procesa.

Milan Miletić prije nekoliko dana poslao je na adresu Tužilaštva, Suda i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH pismo u kojem kaže da je “puštanja Azre Miletić na slobodu očiti dokaz da Tužilaštvo BiH nema nikakvih dokaza, jer u suprotnom pritvor bi trajao do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka”. Slučaj hapšenja sutkinje Apelacionog odjela Suda BiH uzdrmao je bh. pravosuđe, a advokati odbrane ustvrdili su da je cijeli slučaj montiran radi pritiska na sutkinju koja odlučuje o pravosnažnim presudama.

Nemaju dokaze

Milan Miletić napisao je da kao sudski povjerenik više ne želi obavljati ostavinske postupke zbog toga što, kako je rekao, mafija vlada bh. pravosuđem.

– Provođenje istrage za to krivično djelo veoma je jednostavno. Ako imaš zakonito pribavljene dokaze, podižeš optužnicu u roku od najviše 15 dana. Međutim, istraga će se odugovlačiti da se, jednostavno, zaboravi na ovaj predmet. Cilj je postignut, a to što će pasti još jedna, eventualno, podignuta optužnica njih ne zabrinjava – ocijenio je Milan Miletić.

azra-miletic-12233
Azra Miletić: Uhapšena pa puštena

On je kazao da će uskoro biti otkriveno da je kompletna istraga protiv Azre Miletić bila dirigirana radi njene kompromitacije, jer je ranije imala dosta neprijatelja u pravosuđu. Jedan od onih koji stoje iza montirane istrage jeste, kako je rekao, “visokopozicionirani tužilac Tužilaštva BiH” o kojem je naš list već pisao, aludirajući na Dubravka Čamparu.

– Vrijeme će sve pokazati. Razgovarao sam s Azrom nakon puštanja iz pritvora, ona je sada još jača. Poznajući njenu riješenost da izvede konačno stvar načistac i sve ono što ona zna, a zna mnogo o tim ljudima, ne bih bio na mjestu te političke pravosudne mafije – rekao je Milan Miletić.

Kako je istakao, ako neko piše i podiže optužnice, pogotovo protiv visokopozicioniranih djelatnika, neka ih ne piše bez čvrstih i neoborivih dokaza, jer će one na sudu pasti, kao brojne do sada.

– A onda će tužiocima biti kriv sud (znači i Azra), a ne oni zbog svoje nestručnosti.

Tužioci će i dalje pisati takve nakaradne optužnice, jer do sada niko od tužilaca nikada nije odgovarao zbog toga, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje bi trebalo, do sada nikada nije pozvalo na odgovornost bilo kojeg tužioca – smatra Milan Miletić.

dubravko-campara-2012
Dubravko Čampara: Političke veze i montaže

Potcrtao je da će biti razotkriven i način kako je “sređeno i naštimano” ko će biti postupajući tužilac, kako i zbog čega se krenulo u prisluškivanje, na koji su način provedeni nezakonito pribavljeni dokazi, kako se iz konteksta ubacuju i izbacuju riječi iz presretnutih razgovora.

Pametna žena

– Azra je znala da je prisluškuju, što je govorila svakome koga zna. Nemoguće je onda da osoba koja zna da je prisluškuju, a radi se o inteligentnoj ženi, uradi ono za šta je terete – istakao je Milan Miletić.

Prema njegovim riječima, on je uvjeren da ima dovoljno djelatnika iz pravosuđa koji su spremni javno izraziti protest.

– Siguran sam i uvjeren po tome što su rekli brojne moje kolege, sudije, tužioci da se može skupiti najmanje 1.000 pravosudnih djelatnika iz cijele BiH koji bi otišli u Sarajevo pred Sud BiH i Tužilaštvo BiH da protestuju protiv ovakvog stanja u pravosuđu uz parole kao  „Svi smo mi Azra”, „Hoćemo pravosudno proljeće”, jer ako su u tzv. arapskom proljeću skinuti i nestali vladajući režimi u pojedinim državama, zašto onda u našem pravosudnom proljeću ne bude odstranjena ta pravosudna mafija – rekao je Milan Miletić.

 Sudije ne znaju svoj posao

Milan Miletić, što je napisao i u pismu VSTV-u, rekao je da mu je poznato da su pojedine uvrijeđene sudije Suda BiH uputile anonimnu prijavu VSTV-u protiv Azre Miletić, kazavši da ona za njih govori da ne znaju raditi svoj posao.

– Ali, istina je da je Azra govorila na njihovom kolegiju svih sudija Suda BiH u najboljoj namjeri da ne čine greške, zbog čega im se i ukidaju prvostepene presude, čime je sebi stvorila neprijatelje među sudijama, ali I članovima VSTV-a – rekao je Miletić.

Autor: M. AŠČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close