Rudnik mrkog uglja Kakanj nabavlja pet dampera

Direktor Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, Mirsad Jašarspahić, potpisao je sa švajcarskom firmom “Premar Services” ugovor o nabavci pet damper kamiona marke “Belaz” vrijednih oko 4,3 mil KM, saopšteno je na sajtu rudnika.

Pet dampera nosivosti 110 tona, biće isporučeni u narednih osam mjeseci. Nabavkom ovih dampera biće unaprijeđen rad na transportu čvrste jalove mase koja se na godišnjem nivu otkopava u količinama od oko 3,5 miliona m3. U ovoj fazi rada na Kopu trenutno rade damperi nabavljeni 1996. godine.

Direktor Rudnika, Mirsad Jašarspahić, povodom potpisivanja ovog ugovora je rekao:

– Kada ovi kamioni budu u eksploataciji, imat ćemo preduvjete za povećavanje planova na otkopavanju i transportu otkrivke čvreste jalove mase što je, na Površinskom kopu Vrtlište, jedna od najvažnijih faza rada za kontinuiranu i plansku proizvodnju uglja. Njihovom nabavkom, zajedno sa elektrohidrauličnim bagerom te izgradnjom hidrotehničkog objekta i tunela u dolini Ribnice, biće zaokružena nabavka rudarske mehanizacije i objekata u skladu sa projektom Površinskog kopa Vrtlište. Zbog, nedovoljnog broja transportnih jedinica, u protekle dvije decenije napravljeni su značajni zaostaci u eksploataciji otkrivke i u projektovanom razvoju Kopa. Sa ovim kamionima u tom segmentu biće moguć izvjestan napredak, što daje poseban značaj ovim investicijama.

U tehnološkoj liniji eksploatacije i transporta čvrste jalove mase, prije dvije godine, nabavljen je elektro hidraulični bager sa utovarnom kašikom od 10 m3. Bager i novi kamioni sa postojećom rudarskom mehanizacijom, predstavljaju kvalitetno osvježenu i potencijalno produktivniju proizvodnu liniju za realizaciju planova u poslednjem kvartalu ove i za uvećane planove od naredne poslovne godine, navodi se na sajtu ovog preduzeća.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close