RMU „Abid Lolić“ Bila Travnik: Kako je nestalo 18 miliona maraka!?

Nakon nove obustave rada u rudniku

RMU “ABID LOLIĆ” BILA Kako je nestalo 18 miliona maraka!?

Rudari prve smjene Rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ Bila Travnik ponovo su obustavili rad zbog kašnjenja avgustovske plaće. Nakon što su rudari iznijeli zahtjeve, čelni ljudi Rudnika su na sastanku u „Elektroprivredi BiH“ zatražili još jednu pozajmicu za isplatu plaća.

Kolektivni ugovor

Iako se prema kolektivnom ugovoru plaća u rudniku isplaćuje do 25. za protekli mjesec, rudari tvrde da ona, prema internom dogovoru postignutom s Upravom, ipak kasni.

– Svaki mjesec kasni plaća i tako iz mjeseca u mjesec. Mi proizvodimo, ali novca konstantno nema. Protekli mjesec proizveli smo 10.500 tona uglja, ali i pored toga, oni nemaju novca za isplatu, nego stalno traže posudbe. Tako je i ovaj put – kazao nam je Bahrudin Bišić, predsjednik Sindikata ZD RMU „Abid Lolić“ Bila.

Jučer popodne dogovorena je još jedna pozajmica da bi bila isplaćena avgustovska plaća pa su rudari prve smjene napustili jamu, a druga smjena nastavila je s radom.

– Obećali su nam utorak ili srijedu plaće. Ako ne bude, slijedi obustava. Mi dobro radimo. Proizveli smo više od 10.000 tona prošli mjesec, a to vam je oko milion mraka. Ali, svaki mjesec ista priča, traže se pozajmice za plaće i topli obrok. Gdje su pare – kazao nam je jedan od rudara.

Prema riječima predsjednika Sindikata Bahrudina Bišića, samo dio zahtjeva koji su rudari postavili tokom junske obustave rada je ispoštovan.

Zavisno društvo RMU „Abid Lolić“ Bila Travnik bilo je predmet opsežne istrage Federalne uprave policije (FUP) zbog postojanja sumnje da su pojedini rukovodioci, kao i firme koje su poslovale s Rudnikom, nanijeli finansijsku štetu ovom kolektivu.

Nanesena šteta

Iz izvora bliskih istrazi saznajemo da se nanesena šteta procjenjuje na 18 miliona KM. Šteta je nanesena kroz nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama, nezakonito zapošljavanje, plaćanje komisija koje su obavljale poslove i naplaćivale ono što im je bilo u opisu radnog mjesta. Istraga je obuhvatila period od 2005. do 2014. godine.

Uz izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv više osoba, Kantonalnom tužilaštvu u Travniku predata je obimna dokumentacija. Prema nezvaničnim informacijama, kompletna dokumentacija bit će vještačena jer postoji sumnja da je dodatno država oštećena kroz neplaćene poreze.

Autor: K. K. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close