Lovrić u Brisel nosi dokumentaciju o pronevjeri novca za izbjeglice

Zviždačica Evropskom parlamentu predaje izvještaj

Irina Lovrić, prvi zaštićeni prijavitelj korupcije u BiH i predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH, danas odlazi u Brisel. Tamo će Evropskom parlamentu zvanično predati izvještaj o predmetu na kojem je radila od 2009. godine, a tiče se netransparentnog, nenamjenskog i nezakonitog trošenja novca namijenjenog izbjeglima i raseljenima u BiH.

Lovrić je prijavila Mlađena Božovića, direktora institucije u kojoj je zaposlena, Fonda za povratak BiH, zbog korupcije, ali je radila i na drugim slučajevima. Zbog toga je imala mnoštvo problema, a u maju ove godine i fizički je napadnuta na svom radnom mjestu, kada je pokušavala prijaviti novu nepravilnost u instituciji BiH u kojoj radi. Tom prilikom je zadobila i tjelesne povrede.

Kako tvrdi Lovrić, svojim ignoriranjem i nepostupanjem nadležne institucije nastoje ju konačno dotući.

– Kada to nisu uspjeli dugogodišnjom diskriminacijom i mobingom na mom radnom mjestu, ali i izvan njega, nastavljaju to pokušavajući me ostaviti bez egzistencije. To je slika pravoga stanja u Bosni i Hercegovini u oblasti borbe protiv korupcije u kojoj se svi, za ogroman novac, uglavnom zalažu samo deklarativno, dok osobe kao ja stradaju – kaže Lovrić.

Zbog takvog odnosa, ona će Evropskom parlamentu u Briselu predati i zahtjev za politički azil, jer, kako kaže, niko nije reagirao i kada je fizički napadnuta na radnom mjestu.
 

Autor: B. T. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close