Rijaset IZ BiH: Grubo kršenje zakona, dovodi se u pitanje valjanost popisa u cjelosti!

Rijaset islamske zajednice u BiH oglasio se povodom izvještaja sa terena o problemima u procesu popisa u nekim mjestima u RS-u gdje su se Bošnjaci vratili u značajnijem broju na prijeratna ognjišta.

Obavljanje popisa onemogućeno je petog dana od početka popisa, jer je u RS-u Zavod za statisiku obustavio dostavljanje popisnica. Prije obustave, popisivači i instruktori zaduženi za naselja sa bošnjačkom većinom bili su izloženi prijetnjama i pritisku općinskih i entitetskih komisija i instruktora.

“Ovakav način onemogućavanja popisa trajao je tri dana, jer popisivači i instruktori nisu imali popisnice. Danas je entitetski Zavod za statistiku dostavio mali broj popisnica, čime se i dalje onemogućava popis. Primjera radi, u Sebrenicu je dostavljeno samo po pet popisnica po popisivaču što je ne samo onemogućavanje već i izrugivanje integritetu popisa stanovništva”, navodi se u saopćenju Rijaseta islamske zajednice BiH.

U saopćenju se upozoravaju svi nadležni organi i institucije da su ovakvi postupci grubo kršenje zakona i da dovode u pitanje valjanost popisa u cjelosti.

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close