Sjeverno od Počitelja projektovat će se najduži most na Koridoru Vc

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, direktor IPSA Instituta Amir Fejzić, te direktor kompanije Divel d.o.o. Elmedin Voloder, potpisali su danas Ugovor za pružanje usluga za izradu glavnog projekta autoceste na Koridoru Vc, dionica Počitelj – Zvirovići. Vrijednost Ugovora iznosi 1.757.780,00 eura, a sredstva su osigurana iz granta Evropske investicijske banke (EIB). Rok za izradu glavnog projekta je 14 mjeseci od potpisivanja Ugovora.

“Potpisivanjem Ugovora riješen je položaj autoceste kod Počitelja. Ovim se stvaraju preduslovi za povezivanje Počitelja sa Međugorjem sve do granice sa Hrvatskom. Na obostrano zadovoljstvo do rješenja smo došli nakon intenzivnih konsultacija sa predstavnicima lokalnih zajednica. Položaj mosta na ovoj dionici će biti sjeverno od Počitelja čime će se sačuvati staro jezgro grada”, izjavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

JP Autoceste FBiH su pokrenule aktivnosti na osiguranju sredstava za skoru izgradnju ove dionice. Projektovanjem poddionice Počitelj – Zvirovići stvorit će se uslovi za nastavak izgradnje autoceste i njeno povezivanje za magistralnom cestom M17 kod Počitelja. Današnjim potpisivanjem ugovora za izradu glavnog projekta konačno se rješava položaj autoceste kod Počitelja čije je pitanje otvoreno još od 2006. godine.

“Govoreći u građevinskom i u investicijskom smislu, priča o Koridoru Vc pomjera granice, pa mi je zadovoljstvo da najavim da će se u okviru ovog Ugovora projektovati najduži most na Koridoru Vc”, naglasio je Karić.

Načelnik Općine Čapljina Smiljan Vidić posebno je istakao da svi rezultati koje je do sada postiglo JP Autoceste FBiH garantuju da će i ovaj Ugovor biti realizovan kvalitetno i u predviđenom roku. Ovim Ugovorom je završena priča koja se vuče već deset godina, a tiče se izgradnje mosta kod Počitelja. Sada je to pitanje konačno riješeno.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predstavnici Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona, te Ivan Lovrić, dekan Građevinskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close