Revolucionarno: Evo kako bi liječenje moglo izgledati u budućnosti

Naučnik Nicholas Negroponte

 

Govoreći o borbi protiv bolesti ili čak besmrtnosti, brojni futurolozi često naglašavaju kako bi se to moglo postići ubacivanjem minijaturnih robota (nanobota) u krvotok – ti bi roboti u ljudskom tijelu mogli na vrijeme uočiti i spriječiti razvoj bolesti, odnosno izliječiti ih unutar samog tijela.

Iako se čini da primjenu ovakve tehnologije ne treba očekivati u nekoj bližoj budućnosti, Google u okviru svog Google X laboratorija već razvija sličnu tehnologiju – njihovi mali roboti koji se ubacuju u krvotok bit će povezani s gadgetima (telefonima, pametnim narukvicama ili slično) koji će analizirati dobijene informacije iz tijela i u slučaju nekih promjena u krvi ili organima, obavijestit će korisnike i njihove doktore na potencijalne probleme ili bolesti koje će se onda moći liječiti u začetku i na taj način spriječiti njihov razvoj.

No, osim što će bi nam takvih minijaturni roboti trebali pomoći da ostanemo zdravi, oni bi mogli u potpunosti promijeniti način na koji učimo i primamo informacije.

U to je uvjeren poznati naučnik Nicholas Negroponte koji je, govoreći o napretku tehnologije i o budućnosti za Big Think, rekao da bi naučnici trebali promijeniti “način interakcije s mozgom” – ta je interakcija do sada uvijek išla izvana, no ako bi na mozak utjecali iznutra, mogli bi postići neke nevjerojatne stvari.

Negroponte napominje kako nije siguran hoće li se njegova predviđanja ikada ostvariti, ako se i ostvare, svjestan je da tome neće moći svjedočiti jer će to ipak biti u nekoj daljoj budućnosti kada on više ne bude živ, no dodaje da je tako nešto u teoriji ipak moguće.

To bi se moglo postići korištenjem nanobota u koje bi učitali informacije i onda ih ubacili u krvotok – oni bi se na taj način mogli približiti mozgu i prenijeti mu te informacije. Npr., on kaže kako bi, umjesto čitanja Shakespearea ili učenja lekcija iz francuskog, teoretski bilo dovoljno te informacije putem minijaturnih robota krvotokom prenijeti do mozga.

Ovako nešto zvuči revolucionarno i strašno u isto vrijeme jer se čini da ljudi uopće više ne bi trebali ništa sami učiti, već bi jednostavno i bez truda sve informacije koje im trebaju mogli doslovno unijeti u krvotok i prebaciti do mozga. Također, način prebacivanja tih informacija od malih robota do mozga čini se prilično apstraktan, no s obzirom na brz i nezaustavljiv razvoj tehnologije, tako nešto bi u budućnosti zaista moglo biti moguće, a naravno tu je uvijek i strah da bi se ljudima, umjesto nanobota sa znanjem, mogli ubaciti roboti koji bi ih mogli kontrolirati ili slično.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close